Ябълков щрудел – ароматът на Австрия у дома - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ябълков щрудел – ароматът на Австрия у дома
Автор: Peika.bg
Ябълков щрудел – ароматът на Австрия у дома

Ябълковият щрудел е класически десерт, който съчетава хрупкаво тесто, сочни ябълки и деликатен аромат на канела и стафиди.

Този сладкиш е идеален за следобеден чай или уютен уикенд у дома и носи в себе си частица от австрийската кулинарна традиция.

Необходими продукти

За тестото:

  • 250 г брашно

  • 1 щипка сол

  • 1 яйце

  • 2 с.л. олио или разтопено масло

  • 100 мл вода

За пълнежа:

  • 5–6 средни ябълки

  • 50–70 г захар (по вкус)

  • 1 ч.л. канела

  • 50 г стафиди (по желание)

  • 50 г смлени орехи или бадеми

  • Сок от половин лимон

За намазване:

  • Разтопено масло или яйце за покриване на щрудела

Начин на приготвяне

  1. Приготвяне на тестото:
    В купа смесете брашното със солта. Добавете яйцето, олиото и водата и замесете меко и еластично тесто. Оставете го да почине покрито с кърпа за около 30 минути.

  2. Подготовка на пълнежа:
    Обелете и нарежете ябълките на тънки резенчета. Полейте ги с лимонов сок, добавете захарта, канелата, стафидите и смлените ядки. Разбъркайте добре.

  3. Оформяне на щрудела:
    Разточете тестото на тънък правоъгълник върху леко набрашнена повърхност. Разпределете плънката равномерно върху тестото, оставяйки около 2 см свободен край. Навийте тестото на руло и притиснете краищата.

  4. Печене:
    Поставете щрудела в тава, покрита с хартия за печене. Намажете го с разтопено масло или яйце и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35–40 минути, докато придобие златист цвят.

  5. Сервиране:
    Оставете щрудела леко да изстине и поръсете с пудра захар. Сервирайте с чаша чай, кафе или ванилов сладолед за пълно удоволствие.

Съвети за перфектен щрудел

  • За хрупкаво тесто използвайте разтопено масло между слоевете.

  • Ябълките могат да се смесват – кисели и сладки – за по-балансиран вкус.

  • Стафидите могат да се накиснат в малко ром за по-наситен аромат.

Ябълковият щрудел е сладкиш, който комбинира традиция, уют и неподправен вкус. С тази рецепта можете да внесете австрийската класика у дома и да зарадвате семейството и приятелите си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин