3 съвета за по-природосъобразно пътуване (част 2) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 съвета за по-природосъобразно пътуване (част 2)
Автор: Peika.bg
3 съвета за по-природосъобразно пътуване (част 2)

Често не си даваме сметка, че дадени наши навици по време на пътуване вредят на природата. 

Затова и решихме да подберем за вас няколко начина, по които да пътешествате по природосъобразен начин.

1. Изберете влак пред самолет

Колкото и странно да ви прозвучи, в момента се разразства все повече тенденцията за „бавно пътуване“. Отидете на по-малко места и отделете повече време на всяко едно от тях. Пътуването с влак е добър природосъобразен начин да направите това. Не само ще опознаете по-добре, ще почувствате по-дълбоко местата, които посетите и ще се насладите на пътя до тях и околностите им, но и ще намалите въглеродния си отпечатък. 

2. Давайте разумно

Много туристи с добри намерения дават на децата, в развиващите се страни, бонбони, използвани дрехи, книги и предмети. За съжаление този вид подаръци често има непредвидени последици – може да предизвика конфликт в общността и да насърчи култура на зависимост и просия. 

3. Откажете се от пластмасата

Голямото тихоокеанско бунище е масив от човешки боклук, простиращ се на хиляди квадратни километри в океана. То съдържа милиарди пластмасови бутилки и торбички, които ще се разградят след стотици години. Влиянието им върху морските екосистеми, от друга страна, е пагубно. 

Ето и няколко съвета за това как да го се откажете от пластмасата. Ако сте в тропиците, например можете да разчитате на зелените кокосови орехи или на друг природосъобразен източник на вода, когато ожаднеете. Избягвайте заведенията и места, където храната се предлага в еднократни пластмасови чинийки и чашки. Носете в багажа си чанти и торби за многократно ползване, с които да обикаляте уличните пазари и магазините.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин