4 начина как може да бъдете излъгани като туристи (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 начина как може да бъдете излъгани като туристи (част 2)
Автор: Peika.bg
4 начина как може да бъдете излъгани като туристи (част 2)

Когато човек отива някъде на екскурзия, обикновено си мисли какви забележителности иска да види, кои места да обиколи, къде да хапне вкусна храна, а не как може да бъде измамен.

Всяка страна обаче си има своите джебчии, които преследват туристите и имат свои трикове, с които да им измъкнат пари. По-долу ще видите списък с неща, за които трябва да внимавате, когато пътувате.

Ето ги и тях:

1. Хора, облечени в костюми на анимационни герои

В Русия и Украйна

Въпросните хора в костюми на известни анимационни герои дебнат из най-популярните туристически райони. Обикновено се насочват към семейства с деца и настояват родителите да си извадят смартфоните и да снимат малчуганите си с тях. Те, разбира се, са въодушевени, родителите – също и неусетно се нащракват няколко снимки. След снимките „животните хора“ обаче те започват да настояват да им дадете пари за всяка снимка, която сте направили. Държат се агресивно и нападателно и не приемат „не“ за отговор. Поведението им е такова, защото разчитат да ви смутят, объркат и в крайна сметка да си платите. Затова ви съветваме, ако попаднете в подобна ситуация, предварително да попитате за цената и ако не ви удовлетворява, най-добре просто ги подминете.

2. Касовите бележки в магазините

В Чехия

Когато пазарувате в супермаркет, проверете много добре съотношението между сметката си и количеството закупени стоки. Когато разберат, че си имат работа с туристи, касиерите имат навика да добавят допълнителни продукти или да чекират продукта на по-висока от обявената цена, разчитайки да не забележите поради объркване и непознаване на местния език.

3. Рози

В Италия

Не се оставяйте да ви омагьосат красивите италиански мъже, които се разхождат из улиците на Рим с рози в ръцете. Обикновено действат така: приближават се до някоя девойка, която си харесат, подаряват и роза и я прегръщат. Докато „жертвата“ се чувства едновременно поласкана, объркана и смутена, „ухажорът“ изкусно пребърква джобовете на туристката и отмъква някое и друго бижу. Възможно е също така да видите циганки с рози, но техните методи са по-различни. Циганката подава на минувач роза или направо я слага в чантата му, след което започва да иска пари. Ако „жертвата“ откаже да купи цветето, циганката започва да обижда човека на висок глас, като му казва, че е стиснат или беден. Нищо чудно да отнесе и някоя клетва. Най-добре е да се престорите, че не разбирате нито дума (обикновено говорят на английски), да върнете розата и да отминете.

4. Гривни на приятелството

В Гърция, Испания, Франция и Италия

 

Тук измамниците разчитат на вашето изумление, внимателно следят доколко сте възхитени от средата, която ви заобикаля, дали разглеждате всичко с широко ококорени очи и почти паднало чене от възторг. Ако сте от тези туристи, спукана ви е работата. Измамниците със сигурност ще се приближат към вас и без да ви попитат, директно ще завържат гривна на приятелството на ръката ви. След това, разбира се, ще поискат пари. В този случай е най-добре да се престорите, че не разбирате какво искат от вас, да свалите гривната и да отминете. Най-често този тип измамници са деца, защото по-лесно могат да измъкнат пари от „жертвите“ си. Обикновено искат малка сума пари, но изобщо не се радвайте, защото тези деца зорко следят къде точно държите портфейла си и ще трябва да сте нащрек дълго време след като сте се разделили.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин