4 съвета за практикуване на устойчив туризъм (част 1) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 съвета за практикуване на устойчив туризъм (част 1)
Автор: Peika.bg
4 съвета за практикуване на устойчив туризъм (част 1)

Обичаме да пътуваме. Но грозната истина е, че туристическата индустрия е възпитала някои неустойчиви навици.

От градовете, обхванати от масов туризъм, до значителните екологични проблеми, нашето странстване има сериозно въздействие. Сред тях са замърсяване на въздуха и водата, изместване на местното население, несправедливо разпределение на богатството... В опитите си да видим света, понякога правим повече вреди, отколкото ползи.

Така че, ако искаме да продължим да пътуваме и да изследваме земята, трябва да започнем да се грижим по-добре за нея. Но устойчивото пътуване е нещо повече от просто намаляване на въглеродните емисии – става въпрос и за подпомагане на местните общности. Пътувайки по начин, който намалява нашето въздействие върху околната среда, както и нашето социално въздействие. А именно – да пътуваме по начин, който носи ползи на местната култура и икономика, а не и вреди. Пътуване с уважение както към хората, така и към планетата.

Практикувайки устойчив туризъм, можем да имаме положително въздействие върху света. И да бъдеш по-устойчив пътник не е трудно. Въпросът е да бъдете внимателни и да направите правилния избор.

1. Изберете дестинацията си разумно

Една от първите стъпки за планиране на всяко пътуване е избирането на дестинация. Може да не сте го обмисляли, но тук можете да започнете да правите по-устойчиви избори.

2. Насладете се на престоя

Пътуването не винаги е свързано с разстояние; става въпрос за отваряне за нови преживявания. Не е нужно да отивате далеч, за да излезете от зоната си на комфорт. Вероятно има много нови и вълнуващи неща за вършене близо до дома. Вместо да харчите много пари и да летите по света, можете също да се забавлявате, като пътувате в страната си. Можете да планирате пътуване през уикенда до близкия град, да отидете на пътешествие или защо да не отидете на къмпинг някъде във вашата държава или държава. Толкова сме обсебени да виждаме света, макар че наблизо вероятно има много красиви места, които не сте посетили.

3. Избягвайте дестинациите за масов туризъм

Ако не искате да допринесете за негативното въздействие на свръх туризма, най-добре избягвайте известните дестинации. Много места са популярни с основателна причина, но страдат от масов туризъм. Така че вместо да планирате пътуване до най-известните места, защо не изберете нещо извън утъпкания път. На тази земя има много красиви места, така че се съсредоточете върху скритите и кътчета. Ще можете да се насладите на почивката си без огромни тълпи, да получите по-автентично културно изживяване и да имате много по-оригинално пътуване. Освен това ще помогнете и на тези по-малки общности, като им осигурите приходи от посещението си. Искате ли да правите това, което правят всички останали?

4. Отдайте се на бавен туризъм

Можете също така да пътувате по-бавно и да отделите време за опознаване на една държава или регион? Те често могат да предложат много повече от една столица. Възползвайте се от възможността да се потопите в местната култура и да разгледате провинцията. Ще можете наистина да се отпуснете и да преминете с непринудено темпо, вместо постоянно да се движите от място на място, да бързате през големите туристически атракции и да прекарвате по-голямата част от пътуването си в транзит. И не е ли наистина ваканцията тази ваканция? Друга добра идея е вместо да правите няколко кратки междуконтинентални пътувания годишно, планирайте едно голямо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин