7 съвета за солово пътешествие (част 1) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 съвета за солово пътешествие (част 1)
Автор: Peika.bg
7 съвета за солово пътешествие (част 1)

Соловото пътуване може да бъде чудесен начин да израствате като личност, да станете по-независими и освен това да се забавлявате много.

Ако все още не сте предприели такова приключение, но планирате да го направите – подбрали сме за вас най-основните неща, които трябва да знаете. В тази публикация ще намерите най-ценните съвети, базирани на опит. Ето ги и тях:

1. Стойте доста централно и на добро място

Престоят на централно място ви помага да видите много повече, когато пътувате, а в повечето дестинации ще намерите много възможности за настаняване – от хотели, Airbnb и хостели. Нещо, което е наистина голям плюс на хостелите, е, че много от тях са на добри централни места и въпреки това са все още на достъпни цени. Това, че сте на централно място, когато пътувате самостоятелно, го прави много по-безопасно, тъй като лесно можете да стигнете до и от мястото, където сте отседнали. Ако решите да стоите далеч от основните забележителности и туристически атракции, тогава може да имате дълги пътувания до работното място, потенциално да се изгубите или да се наложи да платите доста за транспорт.

2. Проучете предварително летищните си трансфери

Когато пристигате по въздух, винаги проверявайте как да стигнете от летището до квартирата си. Последното нещо, което искате след дълъг полет, е да прекарате много време, умувайки как да стигнете до хотела или хостела си. Затова можете да направите няколко неща: да разгледате уебсайта на летището за връзки с обществения транспорт, да използване на такси или Uber и да потърсите информация във форуми като Tripadvisor за предложения за прехвърляне.

3. Нека вашите приятели и семейство знаят маршрута ви

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, когато пътувате самостоятелно, е да уведомите приятелите и семейството си за маршрута си. Кажете им кой е града, в който отивате, къде ще отседнете и какво мислите да посетите. Това означава, че ако някога се наложи да ви хванат или загубят връзка, те ще знаят къде да търсят. Препоръчвам Google Sheets за това и тогава всичко, което трябва да направите, е да поддържате актуалния онлайн файл и да го споделяте с приятелите и семейството си. Тогава, ако някога правите актуализации, той автоматично ще бъде видим за тези, с които сте го споделили. Ако не искате да използвате Google Sheets, помислете за препращане на всички имейли за резервация до вашите приятели и семейство.

4. Проучете безопасността на дестинацията

Винаги проверявайте онлайн за най-актуалните препоръки за безопасност, преди да посетите. В сайта на Министерство на външните работи винаги има официална и актуална информация преди да пътувам. Можете също да търсите в Google за безопасността на дестинация, но да се доверявате само на сайтове, които изглеждат легитимни.

5. Останете в хостелите, за да създадете приятели

Когато пътувате самостоятелно, чудесен начин да създадете приятели и за по-социална среда е да отседнете в хостел. По този начин вероятно ще бъдете с много други самостоятелни пътешественици, които ще бъдат повече от щастливи да излязат и да изследват заедно с вас.

6. Присъединете се към социални събития, но не се напивайте прекалено

Ако искате да се забавлявате, когато пътувате, тогава се присъединете към някое социално събития. Хостелите са добри за това и може да има бар турове, обиколки на града и игри. Може да намерите и други социални събития. Ако излизате по барове и се забавлявате самостоятелно, или дори с групи от хостел, тогава никога не се напивайте твърде много и се уверете, че винаги имате пълен контрол над себе си. Само си помислете, че ако се напиете твърде много и се случи нещо лошо, това може да съсипе цялото ви пътуване.

7. Бъдете изключително бдителни през нощта и когато сте сами

От само себе си се разбира, но бъдете особено бдителни през нощта и избягвайте да се разхождате по тихи улици и да се впускате в непознати квартали. Препоръчваме ви да отседнете в близост до места, където има и други туристи, а ако сте малко по-далеч, по-добре се придвижете с такси.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин