6 съвета за пътуване без стрес - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 съвета за пътуване без стрес
Автор: Peika.bg
6 съвета за пътуване без стрес

Ключът към организиране на голямото пътуване без стрес е поставянето на реалистични очаквания, предвиждане на закъснения и неудовлетворителни обстоятелства и правилно планиране. Без тези три компонента настроение ви би било сериозно застрашено от емоционална криза.

Ето няколко съвета за подготовка на едно голямото пътуване:

1. Опаковайте багажа си компактно

Това означава да вземете със себе си само най-необходимото и най-практичното. Вземете предвид мястото, където ще отседнете, климата и отоплението, събитията, които ви предстоят. Вземете дрехи, които си отиват едни с други и можете да съчетаете в няколко комбинации. Задължително вземете и възможно най-удобни обувки.

2. Помислете за комфорта на децата

Децата са палави, игриви, капризни, лесно се уморяват и отегчават. Като цяло те имат доста по-различни нужди от тези на един осъзнат възрастен индивид. Затова трябва да сте подготвени за всяка ситуация. На удобно място сложете любима играчка, книжка за оцветяване или образователна игра, които ще поддържат вниманието им ангажирано по време на пътуването. Вземете лека закуска, в случай че огладнеят и шише с любимия сок. Гледайте да избягвате сладките лакомства не се препоръчват, тъй като захарта ще ги направи още по-енергични. Не забравяйте мокрите кърпички, както и резервни дрешки.

3. Помислете и за своя комфорт

Наспете се хубаво преди път – особено ако шофирате вие. Пригответе си някакви развлечения като книги, списания, кръстословици и судоку, музика... Вземете лека храна и шише вода, облечете се удобно. От начина, по който ще се чувствате по време на пътуването до голяма степен зависи и психологическото ви състояние след това – затова се постарайте да ви е доре.

4. Избягвайте пиковите часове за пътуване

Ако пътувате с автомобил, тръгнете в по-ранен или по-късен от пиковите часове. Ако имате възможност, изберете да пътувате и в двете посоки в някой от делничните дни (без петък). Тогава трафикът за пътуване извън града и дори страната е най-малък.

5. Бъдете навреме на летището или гарата

Да изпуснете самолета, влака или автобуса, само защото сте свикнали да правите всичко в последния момент, е гаранция за качествен стрес още в началото на пътуването. По-добре да чакате спокойно с книга в ръка час по-рано, отколкото да сечете минутата, разчитайки на добрия си късмет. Ако се налага нагласете стрелките на часовниците си предварително с половин час напред, предвидете трафика и помислете за алтернативен обходен маршрут. 

6. Бъдете търпеливи

Колкото и напред да сте планирали пътуването и старателно да сте опаковали багажа, във всеки един момент нещата могат да се объркат. Ето защо трябва да се въоръжите с търпение и да приемате пречките като обстоятелства, които не можете да контролирате и които от своя страна не бива да контролират вас. В противен случай стресът ще достигне огромни измерения и ще изнерви всички участници в пътуването.

Затова, ако възникнат непредвидени ситуации (а такива почти винаги се случват), поемете дълбоко въздух, пребройте бавно до 10 иобратно, излезте за момент на чист въздух и се опитайте да намерите адекватно решение на проблема.

И най-вече помнете, че колкото по-спокойни се чувствате по време на голямото коледно пътуване, толкова по-гладко ще вървят нещата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин