4 от най-интересните резервати за животни в България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 от най-интересните резервати за животни в България
Автор: Елена Исаева

България, със своята богата и разнообразна природа и благоприятен климат, има уловия за разпространение и опазване на естествени популации на защитени, редки и ендемични видове растения и животни. За тази цел, в страната са създадени и съществуват 55 резервата с обща площ 77 124 ha. На територията на тези резервати са забранени всякакви дейности, с изключние на посещения с научна цел или охраняването им. В повечето резервати се отглеждат, изследват и пазят едновременно и растителни и животински видове, в зависимост от местонахождението им.

В тази статия искам да ви запозная с най-интересните резервати, в които се опазва естественото обитание, популация и разпространение на редки животински видове и прелетни птици.

4 от най-интересните резервати за животни в България
Снимка: wikipedia.org

1.Един от най-известните резервати в България, който е популярен и в Европа е резерватът Сребърна. Той обхваща езерото Сребърна и районът около него и се намира на главния миграционен път на прелетните птици между Европа и Африка – Виа Понтика. Създаден е на 20 септември 1948 г. и е с охраняема площ от около 862 ha.

Резерватът има изключително разнообразие от животински видове. На територията му се срещат 41 вида бозайници, 11 вида влечуги, 10 вида земноводни, 24 вида риби, сред които са европейската дива котка, сирийската чесновица, голям стрелец, степна скачаща мишка, шипобедрена костенурка и други. Своята светона популряност, резерватът е придобил с птиците, които се наблюдават на територията му. Тук гнезда свиват 221 вида птици – къдроглав пеликан, розов пелика, синьогушка, ням лебед, белоока потапница, блестящ ибис, мустакат синигер, сива гъска, тръстиков блатар и други. Тук е и единственото в България гнездово находище на голяма бяла чапла.

През 1975 г. резерватът е включен в Рамсарската конвенция за опазване на важните зони с международно значение, през 1977 г. е обявен за босферен резерват в списъка на ЮНЕСКО, а от 1983 г. е включен в Списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на ЮНЕСКО.

4 от най-интересните резервати за животни в България
Снимка: wikipedia.org

2.Джендема е най-големият резерват на територията на Национален парк „Централен Балкан“, който се намира в Стара планина, в землището на Калофер, Карлово, с. Манолово и с. Тъжа, с площ от 4220,20 ha. Обявен е за резерват на 28 март 1953 г.

Животинските видове в резервата са особено ценност и може да се каже, че са почти необезпокоявани, поради непристъпността на голяма ччаст от района, който обхваща. Тук са едни от най-големите естествени местообитания на дивата коза. Срещат се също скален орел, царски орел, кафява мечка, вълк, дива котка, невестулка, златка, дива свиня и още много други. В резервата важно място заема и популацията на прилепите, алпийския тритон, усоийницата, и снежната полевка.

През 2017 г., резерватът е обявен за биосферен резерват по програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера“.

3.Вълчи дол е друг резерват, обявен за такъв на 25 ноември 1980 г., намиращ се в Източни Родопи, в землището на селата Бойник, Стари чал и Студен кладенец. Заема площ от 776,24 ha. На неговата територия се намира единствената в България колония на белоглави лешояди. Също така се срещат и египетски лешояд, черен щъркел, испанско каменарче, голям маслинов присмехулник, зеленогуша овесарка и други.

4. Калиакра е друг важен резерват, създаден на 27 септември 1941 г., с площ 866,27 ha. Намира се на Черноморското крайбрежие край селата Бъгарево и Свети Никола, който има редки реликтни и ендемични видове и крайбрежни морски екосистеми не само за България, но и за Европа. Тук се намира единственото за българското Черноморие находище на тюлен монах, който е смятан за най-рядкото перконого, както е и един от най-застрашените бозайници в света.

Природното богатството на страната ни е голямо, разнообразието също, а най-важното всичко това е изключително достъпно, благодарение на малките разстояния, на които се намират.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин