Връх Ботев – до там и обратно - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Ботев – до там и обратно
Автор: Елена Исаева

Първенецът на Стара планина, връх Ботев е висок 2376 метра над морското ниво и макар да ви се вижда доста по-нисък от Мусала или Вихрен, този връх изобщо не е за подценяване, както и в това число нито един друг връх, независимо от неговата височина.

Има няколко начина да се стигне до връх Ботев, като аз ще ви запозная с този, който лично на мен ми се вижда най-интересен, живописен и да го наречем с лека, до средна трудност на маршрута на определени места.

Връх Ботев – до там и обратно
Снимка: Елена Исаева

За този преход препоръчвам да отделите три дни, с две нощувки, едната на хижа Рай, а другата например на хижа Балкански рози. По този начин няма да бързате, ще имате достатъчно време да се насладите на прекрасната Стара планина, а и няма да се преуморите толкова много, ако например направите този маршрут за по-кратък период от време.

За отправна точка използвайте град Калофер, до който може да стигнете с влак или автобус. С кола не препоръчвам, защото слизането от върха ще е през град Карлово. От центъра на града тръгвате в посока местност „Паниците“ и когато в преминете държите маркировката за водопад Райското пръскало. Пътят до него в по – голямата си част е доста лесен и приятен, но малко преди самата хижа Рай, която е точно до водопада, имате голямо спускане и релано денивелацията и височината, която сте набрали се качва два пъти.

Връх Ботев – до там и обратно
Снимка: Елена Исаева

Въпреки това, трудността си заслужава, защото ще излезете на една равна повърхност, на която се намира хижа Рай и точно зад нея е водопад Райско пръскало, който е най-високият в България и на Балканския полуостров със своите 124.5 метра. Първата вечер може да отседнете в хижа Рай, след дългия преход до там през деня и впечатленията от водопада, определено ще имате нужда от почивка.

Връх Ботев – до там и обратно
Снимка: Елена Исаева

На другият ден препоръчвам много рано сутринта да тръгнете за върха, защото ви чака дълъг и на места, бавен преход. Най-изморителната и опасна част, на която трябва да внимавате изключително много е „тарзановата пътека“ – отвесна скала с арматурно въже, по което трябва буквално да се катерите. Бавно и внимателно преминете този участък.

Връх Ботев – до там и обратно
Снимка: Елена Исаева

След това само нагоре по маркировката за върха. На него ще видите освен чайната и множество табели и паметници с различни надписи, отделете малко време и разгледайте всички.

Връх Ботев – до там и обратно
Снимка: Елена Исаева

Не се задържайте обаче прекалено много, защото на връх Ботев, а и навсякъде по планините, времето се сменя доста бързо и като нищо може да излезе мъгла или да ви завали проливен дъжд.

От там слезте в посока Карлово, през заслон Ботев и се отправете към хижа Васил Левски, след нея Балкански рози (на която може да нощувате) и на другия ден слезте до хижа Хубавец, която е съвсем близо до Карлово, а на нея може да похапнете вкусни мекици или филийки със сирене и яйце.

Преходът е много приятен и ще ви покаже един доста интересен поглед върху Стара планина. Не забравяйте винаги да сте екипирани за всякакво време, да носите вода и храна със себе си, защото все пак сте в планината и никога не се знае кога ще ви потрябват тези неща.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин