Интересни места, които да посетите в Стара планина - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни места, които да посетите в Стара планина
Автор: Елена Исаева

България е една прекрасна страна, с уникална природа, богата култура, славна история и множество природни и културни забележителности, които всеки българин трябва да посети.


В България има от всичко – планини, морета, исторически забележителности и много други. Ако обичате да се разхождате сред природата и искате да съчетаете своята разходка с разглеждането на някой български град, то като начало може да отправите поглед към Стара планина

Интересни места, които да посетите в Стара планина
Снимка: Елена Исаева

Местата, които ще ви предложа за посещение са наистина уникални, неповторими и заслужават вашето внимание. Те са толкова красиви и интересни, че може да ви се прииска да ги посетите дори повече от веднъж.

1.     Райското пръскало – със своите 124 метра, това не само е най-високият водопад в България, но и на целия Балкански полуостров. Намира се точно зад хижа Рай и може да тръгнете за него от град Карлово. На места маршрутът е тежък, но пък много живописен и няма да съжалявате, че сте избрали точно него. Гледките, които ще се разкрият пред вас са просто уникални и дори спиращи дъха.

Интересни места, които да посетите в Стара планина
Снимка: Елена Исаева

2.     Връх Ботев – със своите 2376 метра надморска височина, Ботев се явява първенецът на Стара планина. Ако сте големи ентусиасти може да съчетаете върха с водопада Райското пръскало, тъй като едно от местата, от които може да стигнете до него е точно тръгвайки от основата на водопада. Ако изберете този маршрут, гледайте да е в сухо време, защото точно след водопада има една много стръмна пътека, която се казва „Тарзанова“ и на места е доста опасна. Ако все пак искате да се качите на върха, но ви е страх, то по-добре се качете от град Калофер, където маршрутът е доста по-лек, но и много по-дълъг.

Интересни места, които да посетите в Стара планина
Снимка: Елена Исаева

3.     Карлово – родният град на Васил Левски. Задължително го посетете, както и родната му къща, която днес е музей. Там ще може да научите повече за живота на смелия български революционер.

 

Интересни места, които да посетите в Стара планина
Снимка: Елена Исаева

4.     Калофер – родният град на Христо Ботев. В него не пропускайте музеят на Ботев и паметника му, който гордо се извисява на централния градски площад.

Интересни места, които да посетите в Стара планина
Снимка: Елена Исаева

5.      Връх Шипка – няма как да пропуснем и това емблематично място, свързано с нашето освобождение от турско робство. Пътувайки за върха и паметника не пропускайте красивата църква в селото. Стигайки върха ще имате възможност да се изкачите по стъпалата до самия паметник. От вътре той представлява малък музей, който разказва славната битка, която се е водила там. От върха на паметника се открива невероятна гледка към Стара планина и отсрещния връх Бузлуджа. 

Което и друго място да изберете в Стара планина няма да съжалявате. Тя е приютила в себе си много красиви места, които имат прекрасна природа, на която може да се насладите. В планината има различни пътеки, както по-леки за разходки, така и по-тежки за сериозни планински преходи.

Всеки досег с планината ни носи радостни емоции, зарежда ни с много енергия и държи, както духа, така и тялото ни здраво. Все пак, докато се разхождате из планината, внимавайте да не се изгубите. Следвайте маркировката на вашия маршрут, която предварително сте проверили.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин