4 причини да пътувате с децата си - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 причини да пътувате с децата си
Автор: Peika.bg
4 причини да пътувате с децата си
Снимка: pexels

Защо често най-приятните ни спомени са от нашите екскурзии до нови места? Науката показва, че това е начинът, по който мозъкът запечатва събития - познатите преживявания казват на мозъка, че това преживяване може да се игнорира, докато уникалните нови дейности казват на мозъка, че това е важна информация, съответно той трябва да се фокусира и запечата момента.

 

Ето защо обикновено си спомняме всички екскурзии, на които сме ходили, но не си спомняме добре филмовата вечер от миналия месец.

Въпреки че пътуването с деца изисква много планиране и усилия, спомените, с които всички ще се приберете вкъщи, си заслужават. 

Ето 4 причини да пътувате с децата си:

1. Пътуването е запомнящо се преживяване

4 причини да пътувате с децата си
Снимка: pexels

Проучвания показват, че за много малки деца - на възраст от три до пет години - тези уникални преживявания не само оставят трайно впечатление, но обикновено са спомените, които изпъкват по-късно в живота. След години, децата няма да си спомнят кой е бил учителят им по математика, но ще помнят уникалните места, на които мама и татко са ги водили. Създайте на децата си тези спомени, незабравими са и ще ги топлят през целия им живот.

2. Пътуването ни прави по-щастливи

4 причини да пътувате с децата си
Снимка: pexels

Пътуването ни прави по-щастливи! Това е неоспорим факт. Когато мозъкът е изложен на нови преживявания, обикновено следва прилив от допамин - невротрансмитерът, който ни кара да се чувстваме добре. Това не само прави събитието по-запомнящо се, но и повишава щастието ни. 

Всяко ново преживяване ни позволява да растем и да създаваме спомени. Дори години след пътуването все още може да изпитвате удоволствие да разказвате и споделяте за това незабравимо приключение. 

3. Пътуването може да увеличи невропластичността и креативността

4 причини да пътувате с децата си
Снимка: pexels

Всички знаем, че придобиването на нови умения стимулира нови невронни връзки, но нещо толкова просто като новата среда може да извлече същите ползи. Пътуването до ново място принуждава мозъка да създава нови вътрешни умствени карти, помагайки ни да разберем нашето място в пространството. Регионите на мозъка, отговорни за вътрешните карти, са тясно свързани с формирането на нови спомени и изискват мозъкът да създаде нови невронни пътища, за да съхранява тази ценна информация.

Всъщност проучване, проведено от невролога Елинор Магуайър, показва, че таксиметровите шофьори в Лондон имат хипокампус, по-голям от средния, заради нуждата им да разчитат на тези богати ментални карти. Детските мозъци са подготвени за създаване на нови невронни връзки, така че това е идеалният начин да помогнете на тези връзки да растат.

Пътуването в чужбина носи и потенциала да ни направи по-отворени. Когато опознаваме нови култури и нови хора, ние сме склонни да виждаме живота в по-широка рамка, което дава тласък на творческия процес. 

4. Всяко ново място има потенциал

4 причини да пътувате с децата си
Снимка: pexels

Повечето проучвания показват, че всяко ново нещо в живота ни оставя трайно впечатление. Областта на мозъка, свързана с обработката на уникални преживявания, се активира с дейности, толкова прости като разглеждане на нов музей или просто минаване по различен маршрут. Въпреки че едно пътуване до Мачу Пикчу например изглежда като нещо невероятно, един обикновен уикенд в съседен град има също толкова благоприятно действие върху нас. 

Така че, ако не можете да си позволите екскурзии до екзотични места, не се притеснявайте и не пренебрегвайте пътуванията поради тази причина. Където и да заведете децата си, те ще ви бъдат благодарни! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин