4 съвета за практикуване на устойчив туризъм (част 2) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 съвета за практикуване на устойчив туризъм (част 2)
Автор: Peika.bg
4 съвета за практикуване на устойчив туризъм (част 2)

Обичаме да пътуваме. Но грозната истина е, че туристическата индустрия е възпитала някои неустойчиви навици.

От градовете, обхванати от масов туризъм, до значителните екологични проблеми, нашето странстване има сериозно въздействие. Сред тях са замърсяване на въздуха и водата, изместване на местното население, несправедливо разпределение на богатството... В опитите си да видим света, понякога правим повече вреди, отколкото ползи.

Така че, ако искаме да продължим да пътуваме и да изследваме земята, трябва да започнем да се грижим по-добре за нея. Но устойчивото пътуване е нещо повече от просто намаляване на въглеродните емисии – става въпрос и за подпомагане на местните общности. Пътувайки по начин, който намалява нашето въздействие върху околната среда, както и нашето социално въздействие. А именно – да пътуваме по начин, който носи ползи на местната култура и икономика, а не и вреди. Пътуване с уважение както към хората, така и към планетата.

Практикувайки устойчив туризъм, можем да имаме положително въздействие върху света. И да бъдеш по-устойчив пътник не е трудно. Въпросът е да бъдете внимателни и да направите правилния избор.

1 Вземете по-устойчива форма на транспорт

След като изберете дестинация, ще ви е необходим начин да стигнете до нея. Авиацията е отговорна за 2% от всички емисии на въглероден диоксид в световен мащаб. В между 102-133 грама емисии на въглероден диоксид, влаковете около 41 грама, а автобусите 27 грама. Излитането и кацането причиняват най-много емисии на CO2, така че полетите на дълги разстояния са относително „по-чисти“ от късите полети. Най-добрият начин за противодействие на по-неустойчивия избор е чрез възприемане на по-устойчив начин на живот и подкрепа на зелени инициативи, които надхвърлят компенсирането на един полет. 

2. Използвайте местния обществен транспорт, колело или разходка

Изборът на устойчиви видове транспорт не свършва, когато стигнете до дестинацията си. Така че, вместо да наемете кола, помислете за обществения транспорт. Дори извън градовете може да има местни автобуси или бусчета за придвижване. Шофирането работи като устойчива опция, когато споделяте пътуването с възможно най-много хора, особено в електрическа кола. Друга възможност е да се отдадете на активна почивка с колоездене. Разхождането пеш също е забавен начин за опознаване на градовете – безплатно, здравословно и чудесно за околната среда. Освен това може да видите и преживеете части от града, които иначе бихте пропуснали.

3. Отседнете в екологични места за настаняване

Замисляли ли сте някога въздействието върху околната среда на средния хотел? Помислете само за това: непрекъснато почистване, готвене, климатизация, отопление и други. Използването на вода, електричество и газ в хотелите е през покрива.Проучете местното настаняване, за да видите какви усилия полагат, за да бъдат по-устойчиви. Но можете също така да оставите другите да свършат цялата работа и да изберат екологично сертифицирано жилище. Сертификатите като Green Key и LEED в Северна Америка, Green Tourism в ЕС и Rainforest Alliance Certification в Южна Америка са удобни инструменти. Съществуват и глобални еко сертификати като Earth Check, Green Globe и STEP.

4. Резервирайте устойчиви дейности

Може би най-забавната част от планирането на пътуване е да изберете маршрут. Сигурно искате да имате колкото се може повече забавни и интересни дейности. Но за съжаление не всичко, което правите като турист, е забавление и за местните жители, затова съобразете се с това какво е комфортно и приятно за всички.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин