4 съвета за практикуване на устойчив туризъм (част 3) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 съвета за практикуване на устойчив туризъм (част 3)
Автор: Peika.bg
4 съвета за практикуване на устойчив туризъм (част 3)

Обичаме да пътуваме. Но грозната истина е, че туристическата индустрия е възпитала някои неустойчиви навици.

От градовете, обхванати от масов туризъм, до значителните екологични проблеми, нашето странстване има сериозно въздействие. Сред тях са замърсяване на въздуха и водата, изместване на местното население, несправедливо разпределение на богатството... В опитите си да видим света, понякога правим повече вреди, отколкото ползи.

Така че, ако искаме да продължим да пътуваме и да изследваме земята, трябва да започнем да се грижим по-добре за нея. Но устойчивото пътуване е нещо повече от просто намаляване на въглеродните емисии – става въпрос и за подпомагане на местните общности. Пътувайки по начин, който намалява нашето въздействие върху околната среда, както и нашето социално въздействие. А именно – да пътуваме по начин, който носи ползи на местната култура и икономика, а не и вреди. Пътуване с уважение както към хората, така и към планетата.

Практикувайки устойчив туризъм, можем да имаме положително въздействие върху света. И да бъдеш по-устойчив пътник не е трудно. Въпросът е да бъдете внимателни и да направите правилния избор.

1. Изберете местния бизнес

Имайте предвид, че и настаняването на туристи също има значителен ефект върху живота на местните жители. Тъй като все повече туристи се стичат към определени населени места, цените на жилищния пазар там се покачват. Така качеството на живот на местните жители намалява и най-много губи малкия бизнес. Един от най-големите виновници за този вид издълбаване на градове е Airbnb. Оригиналният бизнес модел изглеждаше много устойчив. Местните жители могат да отдават под наем резервни стаи на туристи, като печелят допълнителни доходи и улесняват културния обмен. За съжаление, с разцвета на туризма, все повече и повече жизнени площи се превръщат в такива запостоянно туристическо настаняване. Ако решите да останете в Airbnb, изберете такъв, където домакинът живее на място. По този начин парите ви отиват директно към собственика, а не към някой магнат за недвижими имоти и вие можете да взаимодействате с местните жители за безценен културен обмен. Верижните хотели не са много по-добри, защото те често наемат само местни жители на най-ниско платените позиции и само малка част от печалбата се стича до местната икономика. Така че, винаги избирайте местно притежание и експлоатация.

2. Наемете местен водач

Най-добрият начин да опознаете дадено място е през очите на местен жител. Изберете обиколка с местен гид, който знае всички подробности за родния си град и държава. Отделете време, за да научите повече за местната култура и история, защото не е ли това, което прави пътуването толкова страхотно?

3. Отидете на сертифициран еко тур

Ако ще се занимавате с природни дейности, то заложете на обиколките и избягвайте животинския туризъм, където животните се експлоатират и малтретират за забавление на туристите, на всяка цена. Вместо това изберете турове за диви животни, ръководени от действителни експерти и природозащитници и които са екологично сертифицирани. Ще научите много повече и ще се възползвате пряко от нашата красива планета. 

4. Харчете парите си на местно ниво

Пътуванията също имат огромен потенциал за положително въздействие. Туризмът генерира много пари и много икономики до голяма степен зависят от него. За съжаление голяма част от тези пари изчезват в джобовете на големите корпорации и корумпираните държавни служители. Но има лесно решение: харчете на местно ниво. Като посетител имате избор да подкрепите местния бизнес, а не големите корпорации и вериги. Така вие инвестирате директно в местния бизнес. Яжте в местните ресторанти, пазарувайте в малки местни магазини и наемайте местни водачи и шофьори. Може да не винаги е толкова удобно или евтино, но има огромно въздействие. Можете да изберете да подкрепяте местния бизнес, който предоставя качествени продукти, да запазва традиционните практики и да подкрепя местната общност. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин