5 Пойнтз: Изгубената графити история на Ню Йорк - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 Пойнтз: Изгубената графити история на Ню Йорк
Автор: Peika.bg

В Ню Йорк графити културата сама си намира път по улиците, пропълзява по стените под формата и с цветовете на милиони идеи, изчезва насилствено тук и се появява доброволно още по-ярка там. Едно от най-култовите места за графити в Града на голямата ябълка вече не съществува, но легендата за него продължава да живее в интернет. Запознайте се с 5 Пойнтз (5 Pointz).

През 1892 г. на улица Дейвис, точно в пресечната точка на пет квартала в Ню Йорк, е издигната голяма фабрика за водомери. През 70-те тя става собственост на предприемач на име Джери Уолкоф, който решава да не прави нищо с фабриката веднага. Вместо това, той започва да отдава доста евтино пространството на артисти, които изграждат своите студия там. През 90-те Уолкоф е убеден да позволи стените на фабриката да станат „платно“ за уличните артисти. Той се съгласява и с това улеснява положението на графитърите, които се сдобиват с легално място, където да демонстрират класата си.

33448

С времето 5 Пойнтз става много популярно място за улично изкуство, което привлича майстори от цял свят, а стените се изпълват с късчета изкуство. То се натрупва и става толкова мащабно, че през 2002 г. графити артистът Мерес (Джонатан Коен) започва да работи като куратор на обекта и да събира извадки от работата на артистите. Той е и човекът, който налага названието 5 Пойнтз, заради разположението на фабриката.

Коен е имал планове да превърне в графити музей, но властите в Ню Йорк осуетиха това, защото наредиха най-голямата част от нея да бъде затворена от съображения за сигурност през 2009 г. Това е и началото на края за 5 Пойнтз, защото собственикът Уолкоф реши да събори сградата и да построи по-голяма на нейно място.

33452

Артистите не приемат добре това решение и организират протести срещу него. След като 5 Пойнтз не успява да се спаси със статут на забележителност, графитърите изрисуват с големи букви мнението си по сградата - „В процес на облагородяване“. Преди това те са изписали на друго място „Убийство на изкуство“ със сини и червени букви.

Въпреки това, през ноември 2014 г. 5 Пойнтз вече беше история. Разгледайте снимки от мястото в нашата галерия.

33441

Ако вече ви се ходи в САЩ, вижте и най-добрите екскурзии до САЩ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин