5 български хижи, които да посетите през зимата - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 български хижи, които да посетите през зимата
Автор: Вероника Иванова
5 български хижи, които да посетите през зимата

Въпреки че разходките сред природата не са толкова приятни през зимния сезон, за щастие съществуват места, които са сравнително леснодостъпни, дори и сега.

Става въпрос за няколко български хижи, които, освен че предоставят чудни снежни гледки, са и с удобно местоположение. Ето ги и тях:

1. Хижа “Гоце Делчев

Тази хижа се намира в Пирин, като изходен пункт за достигането ѝ е град Добринище. От града до хижата се стига по 10-километров асфалтов път. В близост до хижа “Гоце Делчев” се намират и някои интересни забележителности, като Високата ела и местностите “Мочарата” и “Чатърлъка”, до които по-големите ентусиасти могат да се разходят. Тръгвайки от “Гоце Делчев” човек може да стигне пеша и до хижа “Безбог”, но все пак е препоръчително това да става през летния сезон.

5 български хижи, които да посетите през зимата

2. Хижа “Безбог”

Хижа “Безбог” също се намира в Пирин, в подножието на връх Безбог, на височина 2236 м. Мястото е изключително красиво – хижата, заедно с Безбожкото езеро, разположено съвсем близо до нея, представляват уникална гледка. За да  стигнете до хижа “Безбог”, първо трябва да отидете до хижа “Гоце Делчев” и оттам да хванете лифта, който за около половин час ще ви отведе до набелязаната цел. Районът е подходящ за практикуване на различни зимни спортове, както и за разходки сред природата (които, пак ще кажем, е препоръчително да се правят през по-топлите сезони). Обекти, намиращи се сравнително близо до хижата са: Попово езеро, Кременските езера, връх Полежан, връх Безбог, връх Орловец, Самодивски връх, заслон “Тевно езеро”.

5 български хижи, които да посетите през зимата
Снимка: bg.wikipedia.org

3. Хижа “Хайдушка песен”

Тази хижа се намира в Стара планина, като за да стигнете до нея, ще трябва  да тръгнете от село Чифлик (община Троян) и да се движите по асфалтов път, който излиза от  селото. През цялото време пътят върви срещу течението на река Бели Осъм, като чак малко преди да достигнете хижата се отклонява по долината на Рогачева река. Мястото е леснодостъпно през цялата година, а сравнително близки обекти, които могат да се посетят при подходящи условия са хижа “Козя стена” и местността “Беклемето”.

 

5 български хижи, които да посетите през зимата

4. Хижа “Плевен

Отново се насочваме към Стара планина, и по-точно, към квартал  “Видима” на град Априлци, който е изходен пункт за достигане до тази  хижа. Оттам се върви на юг по шосето и се стига до ВЕЦ “Видима”. След още около час и половина път в зимни условия (през гората), би трябвало да се покаже и хижа “Плевен”. Разположена върху обширно поле, в подножието на връх Ботев, тя разполага с голям капацитет и предлага всички необходими удобства, за да се чувствате уютно. Мястото е подходящо за практикуване на зимни спортове, като ски и сноуборд, а по-опитните планинари биха могли да изкачат връх Ботев, който се намира на 2376 м. надморска височина.

5 български хижи, които да посетите през зимата

5. Хижа “Мальовица”

Хижа “Мальовица” се намира в Рила, а изходен пункт за достигането ѝ е село Говедарци. От него се поема по асфалтов път и се стига до Централната планинска школа (ЦПШ) – оттук започва и изкачването към хижата. Мястото е подходящо за практикуване на ски-спорт и алпинизъм, като близки обекти до хижа “Мальовица са: Страшното езеро; заслон “БАК”; върховете Злият зъб, Мальовица и Ловница. Въпреки че сме включили тази хижа в списъка със сравнително леснодостъпни места при зимни условия, все пак бъдете внимателни и не предприемайте поход, ако метеорологичните условия не са добри.

5 български хижи, които да посетите през зимата
Снимка: bg.wikipedia.org

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин