Ето защо едно пътуване може да засили творческото ви мислене - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ето защо едно пътуване може да засили творческото ви мислене
Автор: Александра Любова
Ето защо едно пътуване може да засили творческото ви мислене

Творческата работа е благословия, независимо дали сте предприемач, писател, дизайнер или естет, това е подарък да можете да работите по ангажиращи, правилно подбрани проекти всеки ден. Но неизбежно идва момент, в който морето от идеи сякаш пресъхва.

Има някои дрени тактики, които могат да се приложат в такива моменти, но понякога е необходимо да се вземат по-крайни мерки.

Събирайте багажа - време е за пътешествие!

Ето защо едно пътуване може да засили творческото ви мислене

Много хора се влюбиха в идеята да шофират по открития път и да изследват всеки сантиметър от топографията през 20-те години, когато автомобилите се превръщат в по-достъпен начин за пътуване. А когато националните паркове и магистралните системи се разширяват през 30-те и 50-те години на миналия век, става още по-лесно да заредите семейната кола и да се отправите на епично приключение.

Идеята за пътешествие е страхотна. Би се отразила добре на всеки, но за творците се превръща в емблематично житейско събитие. Соловото пътуване е съвсем различна екскурзия от семейна ваканция. Когато творците решат да тръгнат на пътешествие, те буквално презареждат и набавят нужната енергия и креативност по този начин. Срещата с нови места, хора и култури не само ще ви забавлява, но и ще разшири кръгозора ви и ще ви накара да се отпуснете, да си починете и да се върнете след това към задълженията си с нов хъс и идеи.

Почивката на различно място може да доведе до мощна трансформация и да предостави на творците много вдъхновение. Ако се опитвате да работите с креативни идеи или просто се нуждаете от нещо, с което да подсилите душата си, пътуването е вашия отговор.

Ето защо използвайте празничните дни и отпуски подобаващо и извлечете максимума от всеки изминат километър. Ето как.

Шофирането насърчава мозъка ви да мисли по различен начин.

Ето защо едно пътуване може да засили творческото ви мислене

Понякога ви се случва да пристигнете на работа сутринта, без дори да си спомняте как сте стигнали от дома до офиса си. Излязохте от колата си и разбрахте, че сте били напълно разсеяни по време на пътуването си и почти нищо не си спомняте от него. Продължихте с „автопилот“ - без да сте наясно с това, успешно преминавахте по пътищата, без да наранявате себе си или някой друг. Странно е, че по някакъв начин можем да управляваме тежки машини, без да се фокусираме наистина, защото шофирането изисква сериозна концентрация и бдителност за пешеходци и колоездачи.

Както всяка сложна задача, шофирането задейства префронталната кора на мозъка. Тъй като префронталният кортекс е „контролен център на ума“, шофирането (или всяка дейност, която изисква разбиране и прилагане на правила) е особено добро за събуждане на командния център. Счита се, че префронталната кора също е отговорна за нашия процес на вземане на решения, модериране на социалното поведение, планиране и поставяне на цели. Той действа като част от нашата личност. Дългото шофиране ефективно задейства префронталния кортекс, което може да ви помогне да мислите по-креативно, когато седнете да работите върху проект или да ви вдъхнови да разширите мисленето си върху дългосрочна цел.

Ще спечелите нова перспектива.

Не е необходимо да се оправдавате, че ще отделите няколко почивни дни, за да разгледате ново място. Проучванията показват, че пътуването и преживяванията около него, насърчават по-голяма креативност на работното място. Според изследователи от Колумбийския университет, колкото повече преживявания има човек на ново място, срещайки се с нови култури, толкова по-голяма е вероятността този човек да бъде творчески успешен. В своето проучване изследователите изучавали 11 години навиците за пътуване на креативните директори от големи модни къщи. Тези, които пътували често и прекарвали значително време в проучване на ново място, били по-склонни да имат голям успех и положителни отзиви за своите колекции през годините.

Ключът към отключването на тази креативност и иновации обаче изглежда разчита на това да се впускате в нови приключения където и да отидете. Затова се втурвайте да опитвате местните ястия, вижте мястото за гмуркане в съседство с вашия хотел и отделете време, за да посетите местни исторически обекти и да чуете истории за мястото, което посещавате.

Непредвиденото време ви дава душевна свобода.

Ето защо едно пътуване може да засили творческото ви мислене

Нещата се случват през дните на пътуване. Неминуемо нещо ще се обърка или ще отнеме повече време от очакваното. Избягвайте да се придържате към строг график, защото това може да попречи на творческия ви поток. Добре е да имате основен план или идея за неща, които бихте искали да видите или направите. Опитайте се през повечето време просто да следвате интуицията си. Ако ви се струва добра идея да се спрете на онова странно малко кафене, което ще ви отклони леко от маршрута, направете го. Никой не може да предвиди откъде ще дойде тази следваща искра на божественото вдъхновение.

Прекрасното нещо при спирането на пътя е, че вие ​​напълно контролирате къде отивате и как да стигнете до там. Дръжте очите си отворени за нови неща, места и забавления.

Избягвайте да се придържате към строг график, защото това може просто да попречи на творческия ви поток.

Култивирането на нови взаимоотношения ни насърчава да гледаме на себе си по различен начин.

Тихото и спокойно време, което прекарваме сами със себе си, може да бъде невероятно. Понякога това е медитативно преживяване, но получаването на нова гледна точка за живота от напълно непознат може да бъде също толкова приятно.

Помислете дали да пътувате сами, това ще ви принуди да общувате с хора, които може би сте щели да пренебрегнете или просто да си размените няколко учтиви думи, ако сте с приятели. Научаването на история и мироглед на друг човек може да ви накара да преразгледате своите.

Не сте сигурни, че сте готови да пътувате сами? Вместо да тръгнете с приятели, с които и без това прекарвате много време, вземете със себе си някой, с който ви е приятно да бъдете, но не сте били много време сами. Ще бъде интересно да споделите нови преживявания, да споделите опит, преживявания и неща, които виждате и да се опознаете на по-дълбоко ниво, докато провеждате всекидневни разговори.

Как да имате най-доброто, най-вдъхновяващото пътуване досега?

Придържайте се към по-кратки разстояния. Изберете дестинациите и прекарвайте само един до шест часа на път всеки ден. Твърде много шофиране е изтощително и ще попречи на способността ви да изпитвате хубавите неща на всяко място, на което сте спрели! Преди да тръгнете, уверете се, че имате обща представа къде ще прекарате всяка вечер.

Бъдете гъвкави с вашите места за отсядане. На някои места можете да намерите къде да отседнете, когато пристигнете, стига да не са в разгара на сезона. 

Въпреки факта, че целият свят е постоянно свързан с Wifi, по време на пътуването си ще загубите услуга в някакъв момент. Това е нещо чудесно - загубата на достъп до имейли, Facebook и Instagram наистина ще ви принуди да се насладите на момента! Но за да сте в безопасност, изтеглете упътвания и правете скрийншоти всеки път, когато въвеждате нова дестинация и се опитвайте да се свържете с някой у дома веднъж на ден.

Не планирайте твърде много. Вече споменахме, но си струва да повторим. Не прекалявайте с плана. Знайте общите интересни точки за вашата дестинация и бъдете гъвкави.

Кое беше най-доброто ви пътуване досега?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин