5 древни места, които да посетите в Гърция - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 древни места, които да посетите в Гърция
Автор: Peika.bg
5 древни места, които да посетите в Гърция

За пътешествениците, търсещи късчета древна история по време на ваканцията си, няма по-подходящо място от Гърция. Сред безкрайния избор от антични места, следващите пет са едни от най-добрите примери за запазена през хилядолетията история.

Акропола

Няма как да пропуснете Акропола, ако сте в Атина. Акропола датира още от златния век на града - 5-и век преди Христа. Уверете се, че сте пристигнали рано и сте си взели бутилка с вода, особено ако ще изкачвате свещената скала през лятото (цените на освежителните напитки горе са солени). Като нищо може да прекарате половин ден в изследване на Партенона, Храма на Атина Нике и още много други древни храмове и театри, които се намират там.

Делфи

На два и половина часа път с автобус от Атина се намира древното светилище Делфи - със своите пленителни останки и заобикалящ планински пейзаж. За древните гърци Делфи е бил буквално центърът на света. Те изминавали огромни разстояния, за да се посъветват с мъдрия Оракул в храма на Аполон. Може да посетите останките на античните храмове, хазни и театри на това завладяващо място.

Олимпия

Без значение дали сте фен атлетиката или не, посещението на родното място на Олимпийските игри през 7-и век преди Христа със сигурност ще бъде запомнящо се! Олимпия се намира на полуостров Пелопенес, стига се с автобус, влак или с организиран туристически транспорт от Атина. На тази антична дестинация може да се разхождате сред руините на местата, където атлети са тренирали и са се състезавали, да разгледате пищния храм на Зевс и още много други. Бонусът е, че повечето от местата са безплатни!

Дворецът в Кносос

На остров Крит останките от Минойския дворец са почит към величествената, хипнотизираща структура, построена около 1900 г. преди Христа. Легендата разказва, че цар Минос е построил лабиринт, за да държи мистериозното същество Минотавър далеч от двореца. Днес може да се разхождате сред двора на двореца, да разглеждате стенописи със сложна композиция и дори да си представите, че вие сте единствения, който има достатъчно мощ, за да убие Минотавъра.

Траншеята на Евпалинос

Построен през 6-и век пр. н.е. като акведукт, това е едва вторият известен канал в историята, който е правен едновроменно и от двата края. Разположен на остров Самос, каналът е дълъг малко повече от километър. Разходката през част от траншеята определено е изживяване, което не бива да пропускате, ако минавате през островите. Достъпът до мястото не е толкова лесен с обществен транспорт, затова наемете кола от летището в Самос и си спестете главоболията с обществения транспорт в Гърция.

 

Тази статия ви хареса? Следете Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие, съвети за пътуване и интересни събития!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин