5 факта за Словакия, които не знаеш (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 факта за Словакия, които не знаеш (част 1)
Автор: Peika.bg
5 факта за Словакия, които не знаеш (част 1)

Словакия е прекрасна страна, в която е удобно да се живее и има какво да се види.  В следващите редове ще видите 5 доста любопитни факта за нея.

Ето ги и тях:

1. Там можете да пиете вода директно от чешмата

В Словакия природата е чиста. Няма металургични фабрики, които да тровят атмосферата; в страната са създадени цели 9 национални парка. Следователно въздухът винаги е свеж и чист, а водата от водоснабдителната система може да се пие без проблем.

2. В Словакия няма мегаполиси 

В тази европейска държава няма мегаполиси, тоест броят на жителите в нито един от словашките градове не достига милион. Всичко е близо, дори границата между държавите. Например, улица Братиславская Копчанская плавно се влива в ул. „Пресбургер” на австрийския град Китзее, а редовен влак пътува от Словакия до Виена. Да, всичко тук е компактно, подредено, чисто, красиво, по европейски. Според европейските стандарти Братислава е средно голям град. Тук живеят около 430 000 души. През делничните дни има много повече хора, защото мнозина идват тук да работят. Братислава може да бъде прекосена с кола за 40 мин., ако няма задръствания. Словакия е преди всичко страхотна природа и е красиво. А има и много велосипедни алеи в цялата страна: от лесни до трудни планински. Можете едновременно да карате колело и да се любувате на красотата наоколо.

3. В словашките училища има необичайна система за оценяване 

В словашките училища системата за оценяване сигурно ще ви се стори необичайна, тъй като е наобратно на тази, с която сме свикнали. Най-високата оценка е 1, а най-ниската е 5. 

4. Трамваите заменят метрото за словаците 

През 2002 г. словаците изчисляват разходите за метролинията и решават да отменят този проект. Защо да си създават такива трудности: да навлизат дълбоко под земята и да пробиват километри тунели, ако така или иначе не е нужно? В Братислава метрото е проектирано, но така и не е построено. Но това не е проблем, защото останалата част от обществения транспорт е отлична: автобуси, тролейбуси и трамваи, които на словашки се наричат „електрически влакове”. Предложено е да се изгради лека железопътна линия, която в бъдеще може да бъде разширена до система на метрото. Проектът на първата линия в квартал Петржалка е обсъден от служители, а градските власти, заедно с железопътната администрация, решили, че високоскоростната писта ще има двоен коловоз – ширина 1000 и 1435 мм, за да може да се използва както от влакове, така и от трамваи.

5. Словакия – родината на чувачите

Това е името на породата кучета, отглеждана в Словакия от XVII в. Словашките чувачи са били използвани от овчарите в планинските райони, за да пазят добитъка, апо-късно са използвани като кучета пазачи и дори като кучета спасители.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин