Най-добри места за посещение в Словакия (част 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-добри места за посещение в Словакия (част 1)
Автор: Peika.bg
Най-добри места за посещение в Словакия (част 1)
Снимка: pixabay

Словакия е сравнително малка европейска страна, която е чудесен избор, когато става въпрос за красиви места, които да се видят. Това е перфектният пример за малка страна, в която има много невероятни неща за вършене и много красиви места, които да посетите.

Словакия се намира в сърцето на Източна Европа, което я прави лесно достъпна, ако сте в градове като Будапеща или Виена. Пътуването от Виена до Братислава (столицата на Словакия) е бързо и лесно - има директни влакове и автобуси, които пътуват малко повече от час. Цената на билета за автобуса между Виена и Братислава е само 5 евро, което е доста достъпна цена.

Има стотици красиви места в Словакия, които трябва да посетите, затова е трудно да изберем кои са най-добрите. От емблематичните Татри, през грандиозните замъци до малките селища, пълни с традиции и словашки дух, определено има какво да се види в тази страна.

Съставихме списък с местата, които задължително трябва да посетите, за да се възползвате максимално от времето си в Словакия и да видите възможно най-много от тази прекрасна държава.

1. Братислава

Историческата столица Братислава е дом на едни от най-красивите места в Словакия, които са идеални за разглеждане при пътуване през уикенда до града. 

Най-добри места за посещение в Словакия (част 1)

След като отидете в Братислава, задължително се разходете в стария град и вижте Портата на Михаил и Старото кметство. В стария град се намира и емблематичната скулптура на човек, който излиза от канализацията. Хората пипат „човека” по главата за късмет.

Най-добри места за посещение в Словакия (част 1)

След това направете екскурзия до зашеметяващия Замък „Братислава” и вижте града отгоре. Това е място, на което можете да прекарате няколко часа, така че планирайте разумно времето си.

О, и не забравяйте също да посетите Синята църква и президентския дворец - „Грасалкович”. 

Повечето забележителности в града са на пешеходно разстояние, което е страхотно, тъй като няма да ви се налага да използвате градски транспорт, освен за замъка.

Ако историята ви е интересна, задължително посетете Девински замък. Районът е обитаван още от епохата на неолита, което го прави доста специално място за разглеждане. 

2. Татрански национален парк

Най-добри места за посещение в Словакия (част 1)
Снимка: pixabay

И така, Националният парк на Високите Татри е напълно зашеметяващ планински регион в северната част на Словакия, който е невероятен за посещение. Плюс това е един регион, който наистина не можете да пропуснете, когато разглеждате страна, толкова разнообразна, колкото Словакия.

Това е едно от най-добрите места в Словакия, ако сте любител на природата. Татрите предлагат уникални гледки и пейзажи.

Това е мястото, за което ще ви трябва много време, за да го разгледате напълно, но си струва да отделите достатъчно време за този планински масив.

Ако не ви харесват дългите походи, вземете лифта до върха на планината- Ломницки щит. Гледките са невероятни. Също така, не забравяйте да разгледате и езерото Плесо, или да се потопите в някой от термалните басейни в Аквапарк Татраладия или Бешенова. 

3. Попрад

Най-добри места за посещение в Словакия (част 1)
Снимка: wikipedia

Попрад технически е част от планината Високи Татри и често се разглежда като „портал“ към този зашеметяващ район. 

Можете да разгледате готическата църква от 13 век, ренесансовата камбанария и музея на Татрите, които са на пешеходно разстояние.

4. Кошице

Най-добри места за посещение в Словакия (част 1)
Снимка: pixabay

Кошице е вторият по големина град в Словакия и разположен близо до унгарската граница. По този начин можете да разгледате и двете държави, което е страхотно.

След като сте тук, не забравяйте да разгледате красивия дворец Якоба и историческия замък Спиш. Честно казано, това е място, което любителите на историята ще заобичат!

О, да ... и какво е посещение в Кошице, без да видите Пеещия фонтан! 

5. Божнице

Най-добри места за посещение в Словакия (част 1)
Снимка: wikipedia

Малкото градче Божнице е дом на средновековен замък Божнице, който е построен още през 12 век и е доста известен в Словакия.

Това е приказен замък и един от най-важните паметници на Словакия, който трябва да видите, докато сте в района. 

Честно казано, това е едно от най-добрите места в Словакия за посещение, особено ако обичате замъци. Въпреки това, не забравяйте да носите удобни обувки; има много стълби за изкачване вътре.  

6. Левоча

Най-добри места за посещение в Словакия (част 1)
Снимка: pixabay

Средновековният град Левоча е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 2009 г. и е абсолютно зашеметяващ.

Днес то е красиво селище с впечатляващ градски площад и грандиозни средновековни стени.

Сега градът е известен и с това, че има най-високия дървен олтар, разположен в църквата „Свети Яков“.

На градския площад ще откриете също Старата градска зала, която сега е музей за тези, които искат да научат повече за района, както и за желязната клетка, която все още е  на площада, „Клетката на срама“, която била използвана за наказване на престъпниците.

7. Кежмарок

Най-добри места за посещение в Словакия (част 1)
Снимка: pixabay

Кежмарок е друг град, който често се използва като вход към Високите Татри, но е много повече от това.

И през лятото, и през зимата това малко селце става доста оживено благодарение на великолепните си сгради. Разгледайте историческия замък Кежмарок, вижте и Евангелската църква.

След дългата разходка задължително трябва да опитате Bryndzové halušky- традиционно словашко ястие, което представлява кнедли от картофи с овче сирене и свинско месо. Ще си оближете пръстите!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин