Труймясто – три града на полския бряг на Балтийско море - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Труймясто – три града на полския бряг на Балтийско море
Автор: Peika.bg
Труймясто – три града на полския бряг на Балтийско море

Днес ще ви разходим до красивото полско крайбрежия на Балтийско море, където пясъкът е бял, а морето и небето се сливат в едно. 

Сигурно не сте чували за тамошната агломерация Труймясто или преведено буквално на български – „Триград”, където са разположени градовете Гданск, Гдиня и Сопот

Балтийско море съдържа находища на кехлибар, като според местните легендите това са сълзите на Луната, които капели във водата. Затова на търговските улици на Гданск, Гдиня и Сопот можете да си закупите ръчно изработени бижута от този полускъпоценен камък. 

Труймясто – три града на полския бряг на Балтийско море

Нека започнем с Гданск, който е един от най-красивите полски градове. Към днешна дата е сред най-предпочитаните дестинации от туристите. За дълги години в миналото градът е бил „собственост” на Тевтонския орден. Той е бил част от Прусия, а след края на Втората световна война става част от Полша. В историята на съществуването си обаче той винаги се е радвал на значителна независимост, поради местоположението си. Затова и в него може да бъде забелязано не само немско, но и холандско архитектурно влияние

Труймясто – три града на полския бряг на Балтийско море

Вторият град на Труймясто е Гдиня, за която се споменава още през XIII в. Градът е корабен и пристанищен център, който изключително много е пострадал по време на Втората световна война, като тогава е бил почти обезлюден. Сега обаче нещата далеч не стоят така и това е едно от приятните местенца, които можете да посетите на Балтийското крайбрежие.

Труймясто – три града на полския бряг на Балтийско море
 

Сопот няма много общо с нашия град освен името, което пък произлиза от древнославянската дума за извор. Той е едно от любимите места за туризъм на поляците. Там е разположен най-дългият вълнолом в Европа, а също и така наречената „йодна алея”. За нея местните биха ви казали, че само една разходка там, може да ви набави необходимото количество йод за година напред.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин