5 факта за Земята, които всеки трябва да знае - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 факта за Земята, които всеки трябва да знае
Автор: Николина Рускова
5 факта за Земята, които всеки трябва да знае
Снимка: Beth Scupham

Естествен порив на всеки пътешественик е да открива и опознава различни места по земното кълбо. Какво обаче знаем за самата планета, на която живеем. Вижте няколко любопитни факта за нашия земен дом.


1. Никога не стоим на едно място

Един от най-страхотните факти за Земята е, че стъпили здраво върху нея, ние всъщност никога не стоим неподвижно! Земята се върти около Слънцето и около оста си. Дори и да сме на самия полюс, пак се движим. Отгоре на всичко тектонските плочи под краката ни също не мируват - движат се със скоростта, с която растат ноктите на ръцете. С други думи: "Земята се върти, а ние се возим без пари!". Нелоша сделка, нали?

2. Земята трудно може да се унищожи

Почти нищо на нашата планета не може да убие всички форми на живот на Земята. Дори и някой създаден от човека вирус да изпълни тази мисия невъзможна, вирусът ще оцелее. Даже и за най-мощното оръжие от някой научно-фантастичен филм ще е трудно да разруши планетата ни!

3. Нещата не са такива, каквито изглеждат

Континентите се движат с 2 сантиметра годишно. На практика светът непрекъснато се мести и променя, така че ако можехме да го видим след 300 години, не бихме го разпознали. Също толкова странно е, че най-голямата пирамида е в Мексико, а не в Египет.

4. Еверест е най-високият връх на Земята, но не и най-големият

Въпреки че връх Еверест се издига най-високо в небето, той всъщност не е най-висок на Земята. Това е неактивният вулкан Мауна Кеа на Хавай. Намира се на 4205 метра над морското равнище, но от основата си дълбоко в Тихия океан до върха е висок около 10 хиляди метра (повече от 8848-те метра на Еверест).

5. Човекът е просто пеленаче на нашата планета

Земята е на 4 и половина милиарда години. Това си е сериозна цифра, особено ако се отчете фактът, че изправеният вървящ човек съществува едва от 200 хиляди години. А в собствени жилища започва да живее преди около 50 хиляди години.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин