5 факта за децата в Северна Корея (част 2) - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 факта за децата в Северна Корея (част 2)
Автор: Peika.bg
5 факта за децата в Северна Корея (част 2)

Всекидневието в Северна Корея не е от нещата, за които получаваме информация често.

Понякога завесата се повдига и разкрива фрагменти от живота на възрастните в най-затворената страна в света. Но как ли живеят най-малките жители на тази страна?

Подбрали сме ви 5 интересни факта за начина на живот на децата в Северна Корея и няма да е трудно да намерите разликите между и този на малчуганите в по-свободните страни.

1. Сонгбун

Първото, което новороденото дете получава, е „сонгбун“ – социален статус, който определя целия му по-нататъшен живот. В зависимост от семейството, в което детето се е родило, то се причислява към една от трите касти – „лоялна“, „колебаеща се“ или „враждебна“. Въпросният статус се наследява по бащина линия и определя кое училище ще посещава детето, в кой университет ще влезе, каква професия може да упражнява и дали има право да стане член на Корейската работническа партия.

2. Задължителното образование 

То започва още в детската градина. Малчуганите могат да я могат да посещават от 4-годишна възраст, но когато навършат 5 години, това става задължително. Освен това, за да посещава училище, всяко дете трябва да е ходило на детска градина поне една година.

3. Много от децата в сиропиталищата имат родители 

Изключително голям брой от малчуганите, които живеят в домове, всъщност имат живи майки и бащи, но те са толкова бедни, че нямат възможност да се грижат за тях. По същата причина вече осиновени деца биват връщани отново в сиропиталищата.

4. Изучават подробно биографиите на политическите лидери

В училищата децата имат редица часове, посветени на популяризирането на „революционните“ програми на Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и Ким Чен Ун. Освен това те усилено изучават руски език, но също така и английски език. Въпреки това обаче познанията им не се разширяват особено поради недопускането на чуждестранни книги за масова употреба. Интересен е и фактът, че на 10-годишна възраст учениците влизат в Корейския детски съюз и започват да посещават политически събрания.

5. Идеологическата пропаганда 

Идеите на тамошната доктрина са буквално навсякъде – дори по училищните коридори са разлепени политически плакати, а в свободното си време учениците участват в идеологически пиеси. По време на големите празници пък децата пресъздават военни паради, в които носят военни униформи и маршируват с картонени танкове и ракетни установки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин