5 града, в които да не стъпвате - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 града, в които да не стъпвате
Автор: Стефан Стефанов
5 града, в които да не стъпвате

В класацията по-долу не става дума за градове, където е опасно просто да бъдеш турист, ами направо е по-добре да не ходиш там, освен ако не си въоръжен. 

Въпреки че и това не означава, че по тези места можете да опазите живота си, защото много въоръжени падат покосени на паважа.

С изключение на Акапулко (заместващ този път Сиудад Хуарес за разнообразие), всички останали в класацията за най-опасни градове на планетата представляват животинска клетка, на която смъртта дебне постоянно.

Вижте кои са те.

32588

Акапулко

Славата на този луксозен мексикански курорт е международна и всяка година хиляди туристи от цял свят се насочват натам за лятната си почивка. Нещата обаче не са каквито изглеждат.

Без да е опасен колкото пограничния Сиудад Хуарес, Акапулко е пълен с неприятности от всякакъв вид. Скорошни изследвания сочат, че градът има един от най-високите проценти на убийства - 142 на 100 хиляди души, а бизнесът с наркотици е корен на повечето проблеми в страната като цяло.

В Акапулко не е добра идея да напускате границите на курорта си, по улиците трябва да внимавате за дилъри, крадци и проститутки, а фактът, че в града има федерални и туристически полицаи говори сам за себе си. Друг въпрос е дали те влияят по някакъв начин на схемата на местните ченгета.

32587

Багдад

Едва ли е изненада, че този град е в подобна класация. Багдад е столица на държава, която в общи линии се побира в границите на самия град, въпреки че и това не е много сигурно.

Бомби, стрелби и нападения са нещо обичайно за там, а местното правителство очевидно не е способно да се оправи с хаоса и няма изгледи да го направи в бъдеще. В Ирак проблемите са свързани основно със заплахата от Ислямска държава, както и други терористични организации. 

Освен това, можете да пострадате от комарите, мухите и насекомите, които могат да ви донесат опасна инфекция, а местните шофьори карат като камикадзета, дори когато не са такива.

32589

Кабул

В тази класация има още една столица на държава, която не е съвсем държава. Американските части лека-полека се изтеглят от Афганистан, оставяйки нещата на местните власти, и от това на никой не му става по-добре.

В града взривовете и стрелбата са ежедневие, бедността и безработицата са повсеместни и от това избуяват корупция и тежка битова престъпност - кражби, изнасилвания и отвличания. Отделно от това са племенните и родовите вражди, и отглеждането/производството/трафикът на хероин и опиум в огромни размери.

За един чужденец може да е напълно неразбираемо как е възможно мнозинството от правителствените полицаи и войници да имат същите практики и навици като талибаните, а единствената разлика помежду им да е, че едните носят униформа (който я има).

32586

Карачи

Пакистан не е държава, която е известна със стабилността си, а допълнителни фактори само усложняват положението. В Карачи населението на града е нарастнало с 80% само за периода между 2000-2001 г. и в момента в целия мегаполис живеят около 18 милиона души. Това вероятно обяснява защо Карачи е толкова опасен – защото е препълнен с хора, агресивни по различни причини: терористи, религиозни екстремисти, политически екстремисти, престъпници.

В Карачи убийствата са често срещани, но има и тежки проблеми с питейната вода, транспортния трафик и комарите. Не на последно място градът е известен като столица на търговията с метаамфетамини. И като цяло - това не е място, което има с какво положително да се похвали.

32590

Сан Педро Сула

Хондурас е втората най-бедна страна в Латинска Америка, като 65% от населението живее под прага на бедността и това допълнително захранва високите нива на насилие в града. Мизерията принуждава хората да се включват по един или друг начин в организираната престъпност – гангстерите владеят районите си и опитват да изчистят другите банди от техните, заради наркотици. Повече от половината кокаин от Централна Америка идва от Хондурас и Ел Салвадор, а местните закони само усложняват нещата, защото, според тях всеки има право да притежават до 5 лични оръжия. Това автоматично задвижва колелото на насилието - огнестрелните оръжия са причината за 83,4% от убийствата в страната (за сравнение – в САЩ те са 60%), а с процента на убийства от 187 на 100 хиляди души за 2014 г. Сан Педро Сула е най-смъртоносният град на планетата.

Обикновените граждани не само, че са бедни, но и са рекетирани от групировките. Отделно от това, те са постоянно под заплахата да бъдат убити в някоя престрелка и това може да се случи буквално навсякъде - през 2011 г. шест души бяха убити при масова стрелба на международното летище „Рамон Вийеда Моралес“.

В същото време полицията е корумпирана и често е използвана от групировките, за да изтребва конкуренцията им. Полицаите, които не са в схемата, пък са принудени да внимават и когато дават пресконференции за арести и задържани наркотици, те застават пред камерите маскирани, за да не бъдат убити от бандите. За сметка на това, босовете на трафикантите дават собствени пресконференции, широко отразявани от местните медии.

Нещата в хондураския град са толкова зле, че местният епископ трябваше лично да се заеме с договаряне на примирие между две от най-агресивните банди, а през 2013 г. правителството беше принудено да изпрати 1000 войници по улиците на Сан Педро Сула и Тегучигалпа.

Въобще, Сан Педро Сула е от тези места, където никой нормален човек не иска да отиде, а пък местните нямат желание да остават в страната като цяло. Логично, само през 2012 г. САЩ са депортирали 32 240 хондурасци обратно в родината им. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин