6 тайнствени места, които да видите по тъмно - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 тайнствени места, които да видите по тъмно
Автор: Зара Янева

Не всяко пътуване трябва задължително да минава през „слънчевата страна на живота”. Защо да подценяваме, така де, и „тъмната страна на луната”? Какво имам предвид ли? Какво ще кажете да изследваме някои от най-интересните места, обвити в тайнственост, мрачна слава и онова приятно готик потръпване по залез, когато пада мрак!


Гробището „Пер Лашез”, Париж

Това е може би най-известният дом на смъртта в света. Толкова е популярен този гробищен парк, че на влизане ви раздават карта с парцелите на знаменитостите. Може да видите последното убежище на светила като Балзак, Оскар Уайлд, Едит Пиаф, Шопен и разбира се, култовия гроб на Джим Морисън, пред който все още плачат фенки.

Гробницата на Александър I Батенберг, София

А в София, лично моето най-любимо място на вечен покой е гробницата на Александър I Батенберг. Намира се на бул. Васил Левски, един от най-големите и шумни булеварди, но дворът на гробницата-мавзолей е толкова закътан и уютен, че веднага попадате в друга реалност и забравяте, че сте в София. Самият паметник е с много интересна архитектура, може да влезете и вътре, но за мен най-прекрасен е дворът, който спокойно може да бие обложките на Блек Сабат по тайнственост и мистериозност.

Казанлъшката гробница

Най-известната в България гробница обаче си остава Казанлъшката гробница с нейните уникални стенописи, гробна камера, жертвени огнища. Разбира се, вие ще видите копието на оригиналната гробница, но така или иначе, ако още не сте я посещавали, не виждам причина тази пролет да не го направите, тъкмо да пробвате прословутата ракия от рози, която се предлага в Казанлъшкия край.

По стъпките на Джак Изкормвача, Лондон

И от Казанлък - към мрачен Лондон, където можете да повървите по стъпките на Джак Изкормвача. Кварталът Ийст Енд е бил бедняшки район, в който са живеели имигранти и най-бедните слоеве на викторианското население и е останал в историята като сцена на мрачни събития и прототипи на героите в романите на Артър Конан Дойл, Чарлз Дикенс, Джек Лондон. Днес кварталът е чист и подреден, но с малко повече въображение и с помощта на подходящите метеорологични условия, можете да се пренесете повече от успешно във викторианска Англия.

Колизеума, Рим

Със сигурност няма човек на земята, който да не е чувал за Колизеума. И въпреки че е една от забележетиленостите, пред която всеки иска да има снимка, малко хора си дават сметка, че този паметник на културата всъщност има доволно мрачна история. В него в продължение на четири века са били избити над 500 000 души и още толкова животни. Една истинска грандиозна гробница, която привлича милиони туристи всяка година.

Църквата „Света Неделя“, Батак

А в България любителите на мрачни събития в голям мащаб могат да посетят град Батак и църквата „Света Неделя” в града. В нея по време на Априлското въстание са били екзекутирани над 2000 души, а според някои – над 3000 души. Днес църквата е превърната в музей, където се пазят костите на загиналите и ако след Колизеума не са ви полазили тръпки, то в Батак със сигурност ще. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още (не)обикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Anton Ivanov, 02.11.2013 | 18:45
И последно къде е църквата Света Неделя? (6-тото тайнствено място от статията за 5-те ;-)
Абонирайте се за нашия бюлетин