5 идеи за виртуални пътувания - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 идеи за виртуални пътувания
Автор: Peika.bg

В ерата на дигиталните технологии вече можем да правим почти всичко онлайн, включително и да пътешестваме. Пътуването във виртуалния свят също може да ни донесе много положителни емоции и дори да ни спести някои досадни и неприятни моменти и неудобства.

На първо място, можем да го правим от комфорта на дома, при това без да харчим пари. Освен това, можем да посетим места, които иначе не бихме могли да видим. Е, реалното преживяване със сигурност е незаменимо, но защо да не се възползваме от множеството възможности на технологиите за нещо приятно и обогатяващо?

3D графиките и технологиите за добавена и виртуална реалност вече се използват широко в света на развлеченията и предоставят висококачествено и много реалистично преживяване. Ако разполагате и с чифт очила за виртуална реалност, можете да си осигурите още по-запомнящо се пътуване.

1. Като начало, обаче, ще започнем с едно приложение, което не изисква специална екипировка, а повечето от нас го използват дори ежедневно, а именно Google Maps. Освен да ни упътва и да ни дава информация за трафика, Google Maps крие и доста по-интересни неща, за които мнозина дори не предполагат. Приложението има цял раздел за изследователи, наречен Дълги пътешествия, където можете да видите изключителни гледки извън стандартните пътища. Сред тях е например виртуален тур в Хималаите и изкачване до базовия лагер на Еверест, както и 360-градусови снимки от самия лагер, разходка до пирамидите в Гиза, посещение на Галапагоските острови и др. Триизмерните изображения, заснети от екипа на Google, са впечатляващи и до голяма степен трудно достъпни за повечето хора в реалния свят, така че предоставят уникалната възможност да им се насладим по възможно най-реалистичния начин.

2. Най-добрият канал за пътешественици и любители на природата National Geographic също предлага уникални материали от различни точки на света, достъпни в техния Youtube канал. В него можете да откриете много 360 и 180-градусови видеа от Еверест, Исландия, Кораловите рифове на Индонезия, Африка, Антарктика и т.н. Те разкриват уникалния животински и растителен свят в едни от най-отдалечените кътчета на света, включително и под вода, и определено си струват гледането.

5 идеи за виртуални пътувания
Снимка: pixabay

3. Ако пък искате нещо още по-екзотично и далечно, защо не посетите Марс? Учените от НАСА предоставят напълно безплатно уникалната възможност да се разходите по повърхността на червената планета, заснета лично от марсохода Кюриосити. Специално създаденият за целта сайт ви дава възможност да се разходите из Марс, както и да научите повече за мисията, като предоставя информацията по интересен и достъпен начин. Симулаторът е достъпен и за устройства с виртуална и добавена реалност, за да направи преживяването още по-ефектно, но спокойно може да бъде разгледан и на компютър.

4. Виртуален модел на природна забележителност бе създаден и у нас от българско 3D студио. Сънародниците ни от ZenEarth VR създадоха триизмерен модел на Белоградчишките скали, като за целта предварително са сканирали и заснели със специална апаратура целият район около скалите. Виртуалната обиколка из местността изисква шлем за виртуална реалност, който ще ви пренесе в красивия Белоградчик и ще ви накара да се почувствате сякаш наистина сте там. Програмата е оборудвана и с аудио гид, който разказва историята на скалите и околността, както и с интерактивни занимания, в които можете да участвате виртуално, като например да стреляте с пушка.

5 идеи за виртуални пътувания
Снимка: pixabay

5. За любителите на изкуството и историята обиколките из музеи и галерии станаха по-лесни от всякога, отново благодарение на Google. Приложението Arts & Culture стана по-популярно от всякога, макар че отдавна предлага виртуални турове на ключови места по света. Освен да ви отведе в над 2000 музея и галерии по света, приложението дава възможността да се запознаете отблизо с шедьоври на световно известни художници и артисти, да научите повече за културата на различни държави и народи, както и да се потопите в 360-градусови снимки и видеа на различни интересни места и обекти. Последните ъпдейти на приложението се свързват с камерата на телефона ви и предлагат да се насладите на изкуството по по-интерактивен начин, като например да видите как картината Мона Лиза би изглеждала на стената ви чрез опцията за добавена реалност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин