5 интересни факта за живота в Япония (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 интересни факта за живота в Япония (част 2)
Автор: Peika.bg
5 интересни факта за живота в Япония (част 2)

Днес сме ви подбрали няколко факта от за японците и техния начин на живот, който често предизвиква културен шок у гостите на страната.

Ето ги и тях:


1. Тоалетните имат специално устройство за срамежливите.

Много японки са смутени от мисълта, че другите могат да ги чуят в тоалетната. За да заглушат звуците, те постоянно изливат вода от казанчето. Ако подобна техника помага при срамежливост, то тя със сигурност не пести вода. Затова японците изобретиха специално устройство, имитиращо звука на пусната вода. Такива приспособления са се появили във всички обществени тоалетни. Те са или прикрепени към стената, или са вградени в самата тоалетна. За да включите звука, трябва да махнете с ръка или да натиснете бутон. Изключва се с второ махване или то спира само след известно време.

2. Миенето на зъбите е колективно занимание

Един от най-ранните спомени на японците е как мият зъбите си с родителите си. Там това е част от семейната комуникация. В Япония зъбите се мият след всяко хранене, включително в детските градини и в училище. Това се случва в големи групи и е като игра. Често ритуалът се провежда под съпровода на специални песни – това улеснява задържането на вниманието на класа върху рутинната задача. Възрастните също мият зъбите си публично. Затова не е изненада, че някой си мие зъбите насред офиса. Там се правят четки за зъби с малки глави и меки влакна, а пастата за зъби не съдържа елементи, познати на Запад, като флуорид.

3. Оставянето на триъгълна гънка върху тоалетната хартия

Въпреки че това се практикува в скъпи хотели и в други страни, Япония се откроява от общия фон, тъй като е често срещано явление, дори за офиси и домакинства. Триъгълникът на хартията показва, че стаята е почистена наскоро и също така е жест на гостоприемство. Напоследък обаче се води дебат за това колко е хигиенично. В крайна сметка едно е, когато персоналът подрежда банята, а друго, когато хората не винаги го правят с чисти ръце. Болниците дори публикуват реклами с молба да не сгъват хартията по този начин, за да се предотврати замърсяването.

4. Японките бръснат лицата 

Бръсненето на лицето се среща по-често сред момичетата в Япония, отколкото на Запад. Японските момичета бръснат пухчетата по лицето си, защото вярват, че по този начин кожата се поддава по-добре на ексфолиране, а тониците действат по-ефективно. Фон дьо тенът приляга по-добре върху обръсната кожа. Това, което е особено изненадващо за чужденците, е, че много фризьори и салони за красота предлагат тази услуга на жените.

5. Японците следят не само за чистотата у дома, но и наоколо

 

Учениците почистват училището всеки ден – след занятия, те чистят класните стаи, коридорите и дори тоалетните. От ранна възраст японците са отговорни за чистотата на околната среда. А кой иска да разхвърля, когато сам трябва да почисти по-късно? С напредването на възрастта японците се чувстват отговорни за чистотата в техния район, град и държава. Това се изразява във факта, че работниците почистват улиците в близост до офисите си, жителите на къщи почистват дворовете в кварталите си, а на публични събирания, било то концерт или футбол, всички почистват трибуните или носят боклука със себе си, докато намерят кошче за смет.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин