5 любопитни факта за Градинката пред Народния театър - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 любопитни факта за Градинката пред Народния театър
Автор: Мира Янева

Градинката пред Народния: едно от малкото места в София, обичани еднакво и от дядовците (играещи шах), и от техните внуци (правещи всичко останало). Тук градският живот непрестанно кипи - откриват се изложби, лятото се правят концерти, уикендите - събития за деца, около Коледа - празнични базари. 

И колкото по-познато и посещавано е едно място, толкова по-малко знаем за него. Ето няколко любопитни факта за градинката пред Народния театър:

1. Градинката пред Народния театър е известна с това си име на повечето жители и гости на София. Малцина обаче знаят, че официалното й наименование е Градската градина.

2. Градинката пред Народния театър е най-старият парк в столицата. Съществувала е тук още преди Освобождението, като е била на по-малка площ и е била засадена с плодни дръвчета. През 1878 г. първият граждански губернатор на София – Алабин, предлага градината да бъде преустроена и разширена под ръководството на градския архитект Антон Колар. Градината е оградена с ниска дървена ограда. В нея са изградени алпинеум и малък воден кът, павилион за музиканти и слънчев часовник за отчитане на времето.

3. На 4 април 1878 г. градинката е осветена и е наречена "Александровска" в чест на руския император Александър II. В тази връзка в центъра на градината е поставен гипсов бюст на последния. 

4. Строежът на Народния театър започва чак през 1904 г., като за целта е съборена дървената сграда на театър „Основа“. Едва след това паркът започва да става известен като "пред Народния театър".

5. Градската градина остава непокътната до края на Втората световна война. Променя се най-много след построяването на Мавзолея – тогава е променен планът й, изградени са нови алеи и фонтанът, който днес се е превърнал в символ на парка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин