5 места, където да почетете Левски - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 места, където да почетете Левски
Автор: Мария Ангелова
5 места, където да почетете Левски
Снимка: Булфото

По време на обиколките си из страната за създаване на революционни комитети, Левски се е укривал на стотици места – манастири, частни домове, ханове. Днес много от тези места се гордеят с това, че Апостола на свободата е бил техен гост и са оформили кътове, посветени на най-почитания българин.

Ето някои от най-интересните места, свързани с Левски, които да посетите и на които да заведете децата си.

Подготовка преди тръгване? Прочетете най-интересните писма на Левски!

Къщата-музей на Левски в Карлово

Родната къща на Васил Левски е скромна сграда, която за малко е щяла да бъде унищожена от времето. След Освобождението тя станала необитаема и започнала да се руши. Превърната е в музей чак през 1937 г.

Разходете се по калдъръма в двора, починете под старата асма, пийнете чиста планинска вода от чешмата. Разгледайте стаите – спалня, гостна, работилница, зимник, бояджийница. В параклиса „Всех святих болгарских“ се съхранява една от най-ценните реликви – косите на Апостола.

Джананова къща в село Габарево

В Джанановата къща в село Габарево през 1869 г. Левски основава революционен комитет. Всяка година на 18 юли тук се чества рожденият ден на Апостола, а през останалото време в къщата свободно можете да посетите художествена експозиция.

Село Габарево се намира на 20 км от Казанлък.

Паметниците на Левски

В България има над 100 паметника на Апостола, но този в София носи най-голяма символика. Васил Левски е обесен край София на 18 (19) февруари 1873 г. След Освобождението на мястото, където се предполага, че се е било бесилото, е издигнат паметник. По онова време мястото се е намирало извън града, днес е в идеалния му център. Всяка година при паметника има тържествени чествания на годишнината от смъртта на Левски.

В Ловеч пък е най-големият паметник на Левски – издига се над квартал Вароша и се вижда от всички краища на града. Във Вароша има и музей, посветен на Левски, а по време на Възраждането в тази част на града е кипяла усилена революционна дейност. Ловеч е бил център на революционната дейност на Апостола.

Скривалищата на Левски в манастири

И до днес в Гложенския манастир е запазено скривалището, в което Левски е изчаквал да преминат опасностите за живота му.

По няколко стълби в Мулдавския манастир ще стигнете до тайник, където също се е криел. Самият манастир край Асеновград и днес е трудно достъпен, за делото на Левски вероятно е бил идеален.

В Соколския манастир пък има малка музейна сбирка с предмети, за които се твърди, че са принадлежали на Левски.

Ако тръгнете пеш към Драгалевския манастир, ще минете по Пътеката на Левски - пътят, по който според преданието е минавал Апостола по пътя си към обителта.

Иконата на Левски

По време на разкола на Българската църква синодът на Пимен обявява Левски за мъченик. Макар след обединението това решение да отменено, на някои места в страната Левски е почитан като светец. Едно от местата, където можете да го видите на икона, е малък "частен" параклис в центъра на Велико Търново.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин