5 начина да станете спонтанни откриватели на света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 начина да станете спонтанни откриватели на света
Автор: Мария Ангелова
5 начина да станете спонтанни откриватели на света
Снимка: Thinkstock/Guliver

Уважаеми бъдещи изследователи и откриватели на света! В следващите редове ще се запознаете отблизо със Случайността и нейната братовчедка Спонтанността. Вие може би вече ги познавате, но ако това не е така, вземете ги със себе си на следващото си пътешествие и гарантирано ще преживеете интересни приключения. Ето 5 изпитани начина, чрез които да се превърнете в невероятни спонтанни изследователи на света! Важи и за възрастни, и за деца!

Завъртете глобуса

Всеки истински пътешественик трябва да разполага със собствен глобус. Не защото иначе няма да знае къде се намират Антигуа и Барбуда, Кирибати или Сейнт Китс и Невис. Не. За да може в сюблимния момент на спонтанност да го завърти, да забие пръст на случайна точка и да потегли натам. Ако пък не ви е възможно да действате с чак такъв размах, използвайте по същото предназначение карта на България или Европа.

Оставете се в ръцете на косматия си приятел

Вземете кучето си (или заемете кучето на приятел) и разменете ролите – не си и помисляйте да го извеждате на разходка, а го оставете то да ви изведе на разходка. Не се знае накъде ще ви отведе и какво ще ви се случи!

Ези или тура?

Вземете монета (стойността й е по ваш избор, може и да е чуждестранна за по-интересно). След това излезте от дома си и на всяко кръстовище хвърляйте ези-тура. Предварително уточнете посоките – примерно:

ези – ляво

тура – дясно

калъч и всякакви други състояния – направо

Така не само ще стигнете до улици, на които вероятно никога не сте стъпвали, ами и ще забележите куп подробности, които досега са ви убягвали. Стара-прастара къща с един яркочервен прозорец. Или табела, останала от соца, на която пише „Граждани, пазете чистота!“. Тази игра има много варианти и можете да я доразвиете.

Мини-приключение

Не е нужно да отидете до другия край на света, за да преживеете приключение, твърди стара пътешественическа мъдрост. Харесайте си някое селце или дива пустош близо до града, в който живеете. След работа хванете влак/автобус дотам или стигнете с велосипед. Разпънете палатка, нощувайте под звездите. На сутринта отидете на работа. Е, може да имате някоя и друга клонка в косата, но ще сте в отлично настроение!

Да! Да! Да!

Научете се да казвате „Да!“ Със сигурност имате някой луд приятел, който постоянно се явява пред вас с най-немислимите предложения за пътуване на стоп, тръгване без план или бог-знае-какво-още (или пък вие сте този „луд приятел“). Веднъж поне кажете „да“ вместо обичайното „Ще си помисля“, последвано от нищо. След като се убедите, че приключенията обичат смелите, ще ви е все по-лесно да казвате „Да!“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин