5 най-внушителни гробища в Париж - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 най-внушителни гробища в Париж
Автор: Peika.bg
5 най-внушителни гробища в Париж
Снимка: faungg's photos

Париж е известен със страхотната си архитектура, която представя френската култура из целия град. 

Постиженията обаче не са само за живите, но и за мъртвите, защото френските гробища изглеждат също толкова добре, колкото жилищата им. Особено онези, които приютяват за вечни времена останките от най-известните френски и чуждестранни знаменитости от политиката, изкуството, науката и войната.

Вижте кои са 5 от най-интересните и внушителни гробища във френската столица.

1. Пер Лашез (Pere Lachaise)

 36320

Пер Лашез е най-голямото и най-известното гробище в Париж. В него можете да се разхождате с часове по алеите, подминавайки красиви и внушителни крематориуми, параклиси, древни крипти и мавзолеи.

Някои от най-големите умове в историята спят вечния си сън в това гробище. Гробът на Оскар Уайлд сега е покрит със стъкло, за да се предпази белият камък от червилото на целувките на обожателки. Съвсем наблизо е гробът на Марсел Пруст от черен камък. Гробът на вокалиста на The Doors Джим Морисън редовно е почистван от бутилки, фасове и подаръци. В Пер Лашез са още останките на Едит Пиаф, Мария Калас, Сара Бернар, Фредерик Шопен, Молиер и други. Доста интересен е гробът на белгийския писател Жорж Роденбах, на който има негова бронзова статуя, която се опитва да излезе от гробницата.

До това гробище можете да стигнете с метро линии 2 или 3. Спирките „Пер Лашез“, „Гамбета“ и „Филип Аугуст“ ще ви отведат до различни входове на гробището, но трябва да знаете, че не всички са отворени, така че най-добре слезте на „Гамбета“.

2. Гробище Монмартър (Cimitiere de Montmartre)

 36325

На хълмовете на Монмартър, в старата кариера, можете да видите отличната парижка комбинация от история и архитектура.

Интересен факт е, че това гробище за малко е щяло да бъде изгубено през 19-и век, заради планове за разширяване на квартала чрез булевард. Плановете обаче са били спрени от протести на близки на покойниците в гробището и то е било заобиколено с мост. Днес в него можете да видите гробовете на откривателят на саксофона Адолф Сакс, както и на художника Едгар Дега.

Впечатляващият гроб на френският автор Емил Зола е заблуждаващ, защото той не е там. Шест години след смъртта му, тялото му е изровено и останките са преместени в националния мавзолей Пантеон, за да бъде положено там, редом с други важни исторически фигури на Франция.

До гробището на Монмартър можете да стигнете с метро-линия 2 или 3 до Плас де Клиши (Place de Clichy). Тръгнете по „Булевард де Клиши“ (Boulevard de Clichy), после по авеню „Рашел“ (Avenue Rachel) и минете под моста.

3. Гробище Паси

 36321

То не е толкова известно, колкото другите, но в него има внушителен мемориал на загиналите войници по време на Втората световна война. От това гробище има и красив изглед към площад Трокадеро и Айфеловата кула. В него могат да се видят гробът на художника Едуар Мане, както и интересния гроб на летеца Диодун Косте, който свидетелства за неговите аеропостижения из земното кълбо.

До гробището Паси можете да стигнете с линии на метрото 6 и 9 до Трокадеро, след това да влезете през изхода на гробището и да вървите покрай стената вляво.

4. Гробище Монпарнас

36324

Гробище Монпарнас е обединило едно по-голямо и едно по-малко гробище, които са били разделени от път. В него са погребани ирландският писател и драматург Самюел Бекет, архитектът Шарл Гарние, индустриалецът Андре Ситроен, както и френският певец Серж Гинсбург. Близо до входа са гробовете на Жан-Пол Сартър и Симон дьо Бовоар. Там е известната гробницата на семейство Пижон, изобразяваща съпругата на легло и нейният съпруг Шарл край нея.

За да стигнете до това гробище, вземете метро по линия 4, 6, 12 и 13 до „Монпарнас Бинвеню“ (Montparnasse Bienvenue) или линия 6 до „Едгар Кине“ (Edgar Quinet ).

5. Пантеонът

36323

Там са погребани най-достойните и знаменити мъже на Франция. Единствените жени в гробището доскоро бяха Нобеловият лауреат Мари Кюри и Софи Бертело, съпруга на химика Марселин Бертело. Преди известно време обаче, в Пантеона бяха положени празни ковчези в чест на две френски жени от Съпротивата през Втората световна война. Семействата им са отказали ексхумация и затова само ковчезите са там.

В това гробище са положени останките на Емил Зола, Волтер, Луи Брайл и цяла армия от войници, политици, артисти, учени и мислители.

До Пантеона няма спирка на метрото, но то, все пак, ще ви свърши работа. Трябва да вземе метрото по линия 4 до спирка „Сен Мишел“ и след това да се пуснете по булевард „Сен Мишел“, да подминете Сорбоната и след това да се насочите към Пантеона на Ру Суфло (Rue Soufflot )

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин