5 необичайни традиции за татуировки - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 необичайни традиции за татуировки
Автор: Peika.bg
5 необичайни традиции за татуировки
Снимка: Sameer Goyal

Татуировките вече масово навлизат сред младото поколение в България и вече не е нещо необичайно да се видят какви ли не символи по кожата на хората по улицата.

Тези рисунки имат своите корени от цял свят, защото са залегнали в културата на почти всички цивилизации до този момент.

В днeшно време те имат повече декоративен значение, но истински духовната им стойност се е запазила и до днес в някои региони по земното кълбо.

Вижте кои са 5 от най-необичайните традиции в татуирането.

1. Батек

Филипините

35891

На островите батек е символ на храброст, който често е част от различни ритуали. Тези татуировки са знак за това, че носещият ги е вече възрастен, за това, че обществото го приема, а той се усеща като част от него. Татуистът (манбатек) използва пат-ик (пръчка) със забит в него гиси (инструмент за татуиране с игла), с който рисува различни шарки по кожата и симовли като птици, гущери, стоножкии други.

2. Сак Янт

Камбоджа/Тайланд

35892

Сак Янт са татуировките, с които будистките монасти и брахма учителите покриват бойците, които искат да са защитени и силни в битка. Счита се, че тези татуировки носят добър късмет срещу злото. Татуистът използва пръчка от стомана, натопена в мастило от змийска отрова, дървени въглища, билки или цигарен дим, с която продупчва кожата. Съдържанието на мастилото обаче винаги е тайна на татуиста.

3. Ирезуми

Япония

35893

Татуировките в Япония служат за духовни знаци, символи за статут, украса и дори за наказание. Много често те са свързвани с японската мафия якудза. Интересното е, че тези татуировки доста често са цветни, а освен това, татуистите понякога оставят една ненарисувана линия или пространство на гърдите, за да не се вижда татусът, когато върху него има дреха.

4. Татау

Самоа

35896

Думата "татуировка" вероятно е дошла от самоанската дума "татау". Традиционната мъжка татуировка е печа, а традиционната женска е малу. Женските татуировки са по-фини и красиви от мъжките, които са по-плътни и големи.

5. Менди

Индия

35895

Това е изкуството на къносването, което съществува от 5000 години. Обикновено се прави на специални празници, рождени дни и сватби. То е символ на щастие, здраве и чувственост. Пастата с къна се налага върху кожата с четка. Пастата трябва да изсъхне върху кожата и след няколко минути лимонов сок и бяла захар се полагат отгоре, за да стане къната по-тъмна. След това татуировката се покрива с бинт или плат за през нощта. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин