5 неща, с които маврите промениха Европа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща, с които маврите промениха Европа
Автор: Peika.bg

Маврите започват окупацията на Испания през 711 г. сл. Хр. когато армията на Тарик ибн Зияд нахлува през Гибралтарския проток от Северна Африка и напада Иберийския полустров, където по това време властвали германските племена на вестготите. Мюсюлманските нашественици бързо разгромяват съпротивата и за 800 години налагат своята култура на европейска територия, която наричат ал-Андалус. Погледнато от дистанцията на времето, това е донесло голям брой позитиви на Испания в последствие, защото в много отношения маврите са били доста по-напред от християнските народи и местното население на Иберия, което са заварили.

Ето най-основните неща, с които маврите промениха Стария континент.

- Маврите пренасят със себе си огромно познание като допринасят значително за прогреса на астрономията, химията, физиката, математиката, географията и философията и изобретяват уреди като астролабия, с който се измерва позициите на звездите и планетите.

- Това до голяма степен се дължи на развитието на науката и изкуствата в тяхната цивилизация. Маврите донасят със себе си лютнята, китарата и лирата и развиват масово образование. В мавърска Испания то е било свободно за всички, като на своя земя те са имали 17 университета. За сравнение – по същото време в християнска Европа е имало общо 2 университета и почти цялото население (включително благородниците) са били неграмотни.

- Мавърската култура е допринесла за създаването и поддържането на над 70 обществени библиотеки, като тази в столицата Кордоба е съдържала шест хиляди ръкописа. 

- В своя разцвет Кордоба е бил най-модерният град в Европа. Улиците са били павирани, имало е бордюри, а през нощта около 15 километра от улиците в града били осветени с лампи. В Кордоба е имало 900 обществени бани във времена, в които хората в християнските държави са чакали да завали, за да се изкъпят. Едни от най-добрите примери за високата цивилизация на маврите са Великата джамия (Ла Мескита) и дворецът Алхамбра в Гранада.

- Маврите допринасят и с донасянето на продукти като портокала, лимона, прасковата, кайсиите, смокините, джинджифила, нара, памука, коприната, ориза и други в Европа. Един от известните арабски музиканти - Зиряб е наложил разделянето на храненето на ястия, започвайки със супа и завършвайки с десерт. Освен това, маврите запознават Европа с неща като хартията, арабската номерация и компаса – все неща, които по-късно са възприети и са оказали съществено влияние върху разцвета на европейската култура.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин