Самора – град на страсти и пилигрими - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Самора – град на страсти и пилигрими
Автор: Таня Стоилкова

Самора (на исп. Zamora) ще ви спечели със своята чаровност, уютност и гостоприемство. Той е от онези малки китни градчета, които разкриват за народа и страната си много повече от космополитните градове, пълни с чужденци. В този град има история, дух и... много щъркели.

Намира се в автономната област Кастиля и Леон на Кралство Испания, близо до португалската граница. Разположен е на скалист хълм, а през него текат водите на река Дуеро. Симпатични калдъръмени улички ще ви приканват към разходка, а дружелюбни местни хора ще ви се усмихват и с радост ще отговарят на всичките ви туристическо-глупави въпроси.

Забележителности

Наричали са Самора „музей на романското изкуство“, защото в него са събрани 24 църкви в характерния романски стил от 12-и и 13-и век. Това е градът с най-много такива църкви в цяла Европа. Освен забележителност, те са и любимо място на щъркелите. Едва ли някой може да преброи гнездата им в този град.

Ще бъдете истински късметлии, ако попаднете там по време на Страстната седмица (Semana Santa). Религиозният празник се чества с процесии през цялата седмица и с шумно празненство на площада в последния ден. Празникът е включен в престижния списък с фиести от „международен туристически интерес“ в Испания.

Катедралата е една от най-интересните забележителности. Изумителен е фактът, че сградата е построена само за 23 години. Вътре могат да се разгледат произведения на изкуството от различни векове.

Замъкът ще ви пренесе във времената на рицарите със своята петоъгълна кула и портални врати. Към днешна дата се използва за провеждане на конференции.

Пласа Майор (Plaza Mayor) е централният площад на града, откъдето може да се потопите в стария град и да посетите част от църквите.

Крепостните стени на града, които са били свидетели на редица битки, геройства и предателства, предлагат красива гледка към града.

Внимание заслужава и каменният мост, построен през 12-и век и функциониращ и до днес.

Музеят на Семана Санта – тук можете да видите интересна колекция от фигурите, които са били част от процесиите по време на Страстната седмица. Изобразяват различни периоди от живота на Исус Христос и са истинско произведение на изкуството. Повечето от тях са в реални размери.

През Самора минава най-дългият пилигримски път към Сантяго де Компостела. Нарича се сребърен път (на исп. Via de la Plata), дълъг е около 1000 км и преминава през почти цяла Испания от юг на север, по-точно – от Севиля до Сантяго де Компостела. Из целия град се среща мидичката, знак на Камино де Сантяго.

Самора не е спечелена за един час

Прозвищата, с които са наричали града - „окото на Дуеро“, „добре укрепения (исп. la bien cercada)” - сами говорят за неговата значимост. Запомнен в историята като важен стратегически град, Самора е бил обект на множество битки. Между началото на 7-и и края на 11-и век, след ожесточени военни сражения, контролът над града е прехвърлян между мюсюлмани и християни няколко пъти. В този период той става силно укрепен. Останки от трите крепостни стени могат да се видят и днес. Като най-бележит исторически момент се посочва убийството на крал Санчо II през 1072 г., което било извършено извън стените на града. Десетилетия по-рано Фердинанд I, крал на Леон, разделя кралствата си между тримата си синове. На дъщеря си завещава добре укрепения Самора. Синовете му дълго време воюват помежду си, докато крал Санчо II не постига победа. Той обгражда Самора, а родната му сестра оказва съпротива. Крал Санчо II е убит от двуличен благородник на име Белидо Долфос по време на поверителна среща.

През 12-и век градът придобива изключително важна стратегическа позиция. По това време се водят войни между Кралство Леон и арабите за завладяването на Иберийския полуостров. В резултат градът запазва много църкви и сгради от това време. Години по-късно обаче, губи своята политическа и икономическа значимост, което води до огромна емиграция. Ожесточени боеве при Самора се водят и през 15-и век между привърженици на Исабела Кастилска и Хуана Кастилска. Съществува испанска поговорка, гласяща „Самора не е била спечелена за един час“, която е еквивалент на „Рим не е бил построен за един ден“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин