Испания не може без фламенко - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Испания не може без фламенко
Автор: Мария Ангелова
Испания не може без фламенко
Снимка: Power Music

Испания не може без фламенко. Хора от цяла Испания, от цял свят идват в долината Сакромонте край Гранада, за да останат сърцата им тук. Не случайно в тази местност е живял най-великият поет на Испания Федерико Гарсия Лорка, убит от режима на Франсиско Франко заради насърчаването на житаните (андалуските цигани) да бъдат това, което са, и да продължават да показват емоциите си чрез фламенкото. Тук е живял приятелят му Салвадор Дали, цяла плеяда известни артисти, музиканти и певци. 

Фламенкото е създадено от затворената в себе си циганска общност в Южна Испания като уникален жанр, който няма точен стил. При всяко събите е различен. Пълна импровизация съответстваща на събитието и на момента.
В края на 18-ти век фламенкото излиза от затворените цигански групи в Андалусия и завладява цяла Испания, а след това придобива популярност и далеч извън страната си. То вплита по неповторим начин елементи от циганската андалуска култура, от ориенталската, латиноамериканската и африканска култура. През 2010 г. ЮНЕСКО го обяви за световно културно наследство.

Фламенкото е съчетание от три компонента – песен, музикален съпровод и танц. Всеки такт, жест и стъпка на танцьора са изключително изразителни и страстни – това е четвъртият елемент на фламенкотодвиженията на танцьорите изпълняват ролята на ударни инструменти. По-бързите танци са весели, празнични, завладяващо динамични. Има танци на болката и тъгата. Китарата плаче, движенията на танцьорите са напрегнати, отсечени.

И все пак фламенкото е музика и танц на любовта. Танц на огнената, изпепеляваща страст между мъжа и жената. Гореща циганска кръв, горещи испански нощи, горещи страсти.

Има няколко теории за това откъде идва името "фламенко". Вие за кои сте чували? Отговорете в коментар под статията и спечелете билет за концерта на световноизвестния фламенко китарист Антонио Ередиа в София. Отговорите си публикувайте до 17 часа на 18 септември.

Победителите ще са трима и ще бъдат обявени на фейсбук страницата на Peika.bg.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Nina Peicheva, 18.09.2012 | 15:36
фламенко идва от флама - огън. защото е огнен танц.
Жабока Кърмит, 18.09.2012 | 13:16
"фламенко" означава и "фламандски". още една версия е, че този танц има общо с фламандците (които живеят в северната част на белгия).
Tatyana Mitova, 18.09.2012 | 12:16
Фламенко (на испански: Flamenco) е испански фолклорен музикален жанр.Има много версии както за произхода на думата фламенко, така и за музиката и танца.Източниците трябва да се търсят още в мавританската музикална култура. Съществено влияние върху този стил оказва циганската музика — много я считат за основната и истинскиат носител на стила. В XV век в Испания от Византия пристигат циганите, разселват се по южното крайбрежие на страната в провинция Андалусия и по свой обичай те започват да променят местната музика и традиции — мавритански, еврейски и испански. От цялата тази смесица на култури, музикани стиове и традиции се ражда фламенкото.Дълго време то се счита за „затворено изкуство“, тъй като циганите водят изолиран живот и го танцуват в своите изолирани, малки групи. В края на XVIII век гоненията на циганите престават, и фламенкото излиза по таверните и кафетата на свобода. В края на XX век фламенкото започва да вписва в себе си кубински мелодии и джазови мотиви, както и елементи на класическия балет.Импровизационният характер на фаменкото, сложният ритъм и специфичната техника на изпълнение много често го правят невъзможно да се запише с ноти. Затова музиката, танците и песните се предават от майстор на ученик. Джордж Бороу твърди, че думата flemenc е синоним на циганин. В същото време flama на испански означава „огън“, „пожар“, а enco означава „подобен на“, „принадлежащ на“.
Eva Shirokova, 18.09.2012 | 12:13
Това, което самата дума предизвиква като усещане със самото си звучене е пожар (flama на испански означава „огън“, „пожар“). Това е музиката на горещата кръв, огнените страсти и чувствителната душа. Казват, че пристигналите през XV век в Испания от Византия цигани, които се разселват по южното крайбрежие на страната в провинция Андалусия, по свой обичай започват да променят местната музика и традиции — мавритански, еврейски и испански. От цялата тази смесица на култури, музикани стилове и традиции се ражда фламенкото.
Boral Shen, 18.09.2012 | 10:13
Аз освен да кажа и за последната теория - от Мориските, на които им викали 'fellah mengu' - селяните бегълци (на арабския, който се е говорел на Пиринеите). С това обяснение покриваме и ориенталските корени на фламенкото :)
Mira Dikina, 17.09.2012 | 23:01
Думата "flemenc" е синоним на циганин :)
Mariana Kertikova, 17.09.2012 | 16:21
От една страна се твърди, че думата flemenc е синоним на циганин, от там- танц на циганите. От друга flama на испански означава „огън“, „пожар“, а enco означава „подобен на“, „принадлежащ на“- от там огнен танц, в който танцьорите си принадлежат по страстен начин.
Иванка Караславова, 17.09.2012 | 16:20
flamenco на испански е фламинго. мои приятели испанци ми разказаха, че движенията на танцьорите приличали на движенията на фламингото и оттам идвало името. въпреки че аз не съм много съгласна, че приличат
ЛаМаринка Винена, 17.09.2012 | 16:09
На испански la flama e огън, а enco означава "приличащ на", и от там името на най-огнения танц!
Абонирайте се за нашия бюлетин