5 правила на нискотарифните авиолинии - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 правила на нискотарифните авиолинии
Автор: Лия Панайотова
5 правила на нискотарифните авиолинии
Снимка: PublicDomainPictures

Нискотарифните авиокомпании стават все по-популярни заради направо невероятните оферти, които предлагат от време на време. Въпреки че в България няма кой знае какво изобилие от подобни предложения, все пак е възможно да се натъкнете на билети, които ще освободят портмонето ви от по-малко средства, отколкото бихте дали в супермаркета, за да приготвите една хубава вечеря.  Само че, за да можете да се възползвате от всичко това, трябва да знаете някои златни правила.


Ваканция с нискотарифна компания си звучи направо чудесно – отивате където най-много ви се иска, пътуването не е ала „три дни път с камили“ и освен това почти не оставя следа в бюджета ви. Всичко това звучи чудесно до момента, в който осъзнаете, че вашата любима нискобюджетна авиолиния ви е оплела в мрежите си от ситен шрифт и допълнителни такси. Ако не сте внимателни, резултатът твърде лесно може да се превърне в една доста неприятна изненада. Е, вярно, че от лошите преживявания се получават най-забавните истории, но все пак, ако предпочитате да разказвате за дестинацията си, а не за това как са ви стъписали на летището, прочетете следващите правила за пътуване с нискотарифни авиолинии

1. Правете всичко през интернет: Съществуват безброй варианти за купуване на билети от подобни авиолинии, но с повечето от тях плащате и какви ли не такси. Освен това, ако оставите разни задължителни действия, като чекирането например, за самото летище, също ще ви се наложи да заплатите. От друга страна, ако свършите всичко през интернет, билетите ви ще излязат на възможно най-ниска цена. Само не забравяйте да принтирате всички необходими документи, като бордните карти, преди да се метнете в таксито към летището. 

2. Изберете си сигурни дати: Ако все още не знаете кога ще бъдете в отпуска или пък смятате, че е твърде вероятно да ви се появят някакви ангажименти, по-добре не правете прибързани покупки. Нискобюджетните авиолинии обикновено позволяват промяна на датите за пътуването, но тази пластичност винаги се заплаща допълнително. Така можете да се окажете в ситуация, в която таксата за смяна на полета е по-висока от цената на самия билет. За съжаление, самолетните билети се различават от повечето концертни, и няма как да ги предложите на някой съсед. 

3. Бъдете педантични с багажа: Всички, ама наистина всички, нискотарифни авиолинии са снабдени с непоклатимо строги мерки за теглото и размера на багажите, които можете да вземете с вас. Обикновено спокойно можете да си носите някаква малка чанта (например дамска) или раница, но за куфар трябва да заплатите. Освен това летищата разполагат с „кошници“, чрез които се проверява доколко е подходящ размерът на багажа ви. Ако нямате особено желание да сте част от онези пътници, които всяват смут и истерия на летището, защото трябва или да платят допълнително или да си изхвърлят половината вещи, по-добре впрегнете в действие вътрешния си педант и обстойно измерете всички куфари и чанти преди да тръгнете

4. Бъдете подготвени за закъснения: На по-големите летища често се случва опашките пред гишетата на нискотарифните компании да са с такива размери, че даже тренирани „редящи се“, като баба ви, не биха издържали. Дори и чакането да не ви плаши, е твърде възможно то да стане причина да си изпуснете полета. Все пак, хубавата новина е, че можете да предотвратите подобен развой на събитията като отидете на летището отрано. Ако пък не се ползвате от облагите на директния полет, най-добре си оставете повечко време за да се прехвърлите на следващия самолет. Много често нискобюджетните авиолинии не предлагат компенсации за закъснелите си полети, което може тотално да ви обърка плановете, ако времето ви е разчетено до секундата.  

5. Носете си неща от вкъщи: Ако досега не сте пътували с нискотарифни авиолинии и очаквате да пийнете и хапнете щом самолетът излети, може би ще бъдете изненадани от ценоразписа, който ще ви предложат на мястото на чаша вино. Затова ви предлагаме да си носите собствени подкрепления и развлечения, които да оползотворите по време на полета. Ако сте в особено весело настроение, винаги можете да шокирате всички наоколо, като извадите кюфтета и баници. Бозата ще трябва да оставите вкъщи, понеже не се разрешават повече от 100 мл. Течности.

На добър и нискобюджетен път! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин