5 причини да пътувате без фотоапарат - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да пътувате без фотоапарат
Автор: Виктория Трифонова
5 причини да пътувате без фотоапарат
Снимка: Thinkstock/Guliver

За мен да странствам без фотоапарат е като да карам колело без ръце – усещам въздуха и се наслаждавам на пътя и без да мисля за карането.

Стягам багажа за мечтаната почивка. Номер едно в списъка: паспортът - тук е!

Номер две - фотоапаратът. С него ще запечатам незабравимите моменти, които ще изживея. Или поне така беше до момента, в който си счупих фотоапарата - повратна точка в живота ми на пътешественик.

Днес крача смело по света и вместо да снимам, просто се любувам. Ако клатите неодобрително глава, казвате си: "Да, да, друг път” и не можете да си представите фотоапарат-фрий туризъм, то сега ще ви дам моите 5 причини да пътувате без фотоапарат и сами ще се убедите.

1. Колкото по-малко ценни вещи, за които да се тревожите, толкова по-добре. На почивка сте: трябва да се отпуснете, да забравите всички тревоги и да се освободите от натрупания стрес. Да хващате всеки път чантата си с две ръце, когато попаднете в тълпа от непознати на ново място, защото ви е страх, че някой чевръст джебчия ще ни вземе хубавия апарат… това не е почивка. Затова оставете снимачната техника вкъщи и просто се слейте с тълпата.

2. Да нямате фотоапарат не значи да нямате снимки, даже напротив. Все някой от спътниците ви ще има апарат и винаги можете да го помолите да ви щракне. По този начин ще имате снимки на вас на най-впечатляващите места, а не както става обикновено – да имате снимки на всичко и всички други, само не и на вас самите.

3. Няма да губите време зад обектива в търсене на идеалния кадър, а ще изживеете идеалния момент. Магията, която чувстваме рядко, е уловима от фотоапарат. Но ние, въпреки това, се въртим във всички посоки, за да хванем всичко и така Моментът ни се изплъзва. Защото залезът си е залез и той не е просто светлина ниско на хоризонта, той е също така духът на отиващия си ден, меките слънчеви лъчи и ароматът на настъпващата нощ. Как ще го хванете това на един кадър?

4. Сливате се с местните. Ако се разхождате с фотоапарат в ръка и посещавате само отбелязаните на картата забележителности, единственият контакт, който може да имате с местните хора, е те да ви продадат нещо „автентично” на цена за туристи. Ако изключите апарата (или изобщо не го взимате с вас) и се отделите от туристическия поток, може наистина да усетите духа на мястото. И да срещнете местен, който няма да ви вижда под формата на дебел портфейл, а като пътник, идващ от далечно и интересно място. Може да ви разкаже чудна история или да ви заведе на любимото си място. Мястото, което посещавате, е много повече от катедрали и площади - то е хора, традиции, легенди и начин на живот.

5. 21-ви век сме. Ако нямате фотоапарат, то със сигурност имате смарт телефон или таблет, който прави страхотни снимки. По този начин дори и да сте сами, можете да документирате невероятното нещо, което няма как да мине незаснето.

Към тези пет причини бих добавила една лична и много субективна шеста причина. За мен да странствам без фотоапарат е като да карам колело без ръце – усещам въздуха и се наслаждавам на пътя и без да мисля за карането.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин