5-те типа пътешественици - вие от кои сте? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5-те типа пътешественици - вие от кои сте?
5-те типа пътешественици - вие от кои сте?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Едно от най-хубавите неща на пътуването са срещите с куп нови хора – запалени пътешественици, на които попадате из различните краища на света, по гори, пътища, влакове и Айфелови кули.

Някои са изключително приятни хора, други не чак толкова. Прочетете класацията на различните типове пътуващи хора, подредена от Олга Каушан, и вижте дали ще се разпознаете някъде:

Разказвачът на истории

Разказвачът на истории е един от най-интересните типове пътешественици. Той може да не спре с часове със спомените от невероятните си приключения. Ще чуете силния му глас от другия край на претъпкана жп чакалня или от най-задната седалка на нощния автобус, докато забавлява събеседниците си с разказ за „онзи път, когато карах сърф гола в Мароко“... или за „онзи път, когато срещнах мълчалив монах, който ме разведе из мрачния храм в Лаос след залез и после изчезна завинаги зад една врата“...

Този тип пътешественик има невероятни истории от невероятни места по света, но понякога забравя да се наслаждава на пътуването тук и сега.

Човешкият GPS

Изгубили сте се? Спокойно, Човешкият GPS ще се справи с това. Това е човекът, който винаги знае къде се намира, къде отива, откъде ще мине и къде точно се пада северозапад, ако застане с гръб към Колизеума. Има и разновидност на Човешкия GPS, която се справя в дисциплина Ориентация даже без карти и GPS-и, но се среща по-рядко. В крайна сметка Човешкият GPS разчита толкова много на чувството си за посока, че не е изключено и някой път да вземе да се обърка, без да си признае, разбира се.

Party Animal

Няма как да не сте попадали на този тип пътешественик – по цяла нощ прави теренни проучвания на местния нощен живот, после спи цял ден. Към 2 следобед отваря сънено очи и с половин уста се извинява, че „може и да съм бил малко шумен като се прибирах в 5 сутринта...“ До 6 следобед е изкъпан и готов за нови подвизи.

Това може да не е най-добрата компания за музейни обиколки, но пък е ходещ парти пътеводител, който определено знае как да се забавлява.

Забавният

Всеки има нужда от забавния си спътник, а най-вече когато положението се закучи по пътя. Това е пътешественикът, който ще намери забавната страна на всяка ситуация. И макар да не е изключено да разказва вицове на гроба Хо Ши Мин или да избухне в неудържим смях насред джамия, това е един от най-любимите спътници на пътуващите хора.

Всезнайкото

Едно е да се подготвиш за дестинацията, която ще посетиш, друго е да знаеш в години, сантиметри и бащини имена историята на всички исторически личности, градски идиоти, дворци, крепости, църкви и планински върхове в региона. Всезнайкото звучи така, сякаш е учил пътеводителя наизуст. И изглежда така, сякаш не е имало нужда изобщо да идва тук, защото всичко му е до болка познато и известно. Идея: вземете пътеводителя на Всезнайкото и го замъкнете на безцелно шляене по улиците, за да почувства тръпката от откривателството.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин