5 урока за пътуването, които да научите от децата - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 урока за пътуването, които да научите от децата
Автор: Мария Ангелова
5 урока за пътуването, които да научите от децата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Колкото и детински да се държим понякога, истината е, че сме забравили почти напълно какво е да си дете и да възприемаш света през очите на дете.

А по време на семейните пътувания повече от всяко друго време можете да осъзнаете колко по-различно се случват нещата в света на децата. Ако напоследък сте поизгубили ентусиазма около приготвянето на багажа, избирането на маршрута или търсенето на най-добрия сладолед на място, загледайте се в някое дете – може да си припомните това-онова.

1. Стигнахме ли, Татко Смърф?

А сега? А сега? Никой не обича дългите часове в кола или автобус. Разнообразете транспортните средства и заложете на нещо интересно – теснолинейка, ферибот, защо не и мотор? Ако все пак няма как да замените колата – разнообразете пътя. По маршрута ви със сигурност има интересни места, които не сте виждали отдавна (или изобщо). Вижте например няколко идеи за отбивки от автомагистрала Тракия.

2. Питайте „Защо?“

Възрастните често са свикнали да приемат нещата такива, каквито са. Правилата са правила – вървим по тротоара, шофираме по шосето, не сядаме в ресторанти, в които не разбираме менюто... Вместо това задавайте въпроси. Заприказвайте се с местен и го питайте защо нещата в този град/държава са такива. Невинаги ще получавате отговор, но поне сте попитали.

3. Доверявайте се на непознати

Не говорим за това да дадете портфейла си на непознат и да го помолите да ви го пази. Но ако пътувате със защитна стена около себе си, обезмисляте самото пътуване. Бъдете отворени и ще се почувствате много по-свързани с мястото, което посещавате. А и може да намерите нови приятели.

4. Направете от света площадка за игра

Децата имат много просто разрешение на повечето житейски проблеми: ако ти е скучно, превърни го в игра! Например разгледайте сайта на огромния музей, който предстои да разгледате, и си набележете някоя шарена амфора или древна мумия от експонатите. След това се впуснете в търсене на своето „съкровище“ из залите на музея.

5. Впечатлявайте се

Дори и най-миниатюрната буболечка може да изглежда като чудовище в очите на дете. И най-малкият хълм може да се превърне в Еверест. Припомнете си какво е усещането всяко нещо да е чудо – дори след като сте били в десетки исторически музеи, храмове и пазари. Вместо да си кажете „О, това е поредният храм!“, се загледайте в дребните детайли, които отличават този точно храм от предишните.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
мо, 30.12.2014 | 01:28
От доста време ви чета, Пейка и тази статия доста ме накара да се замисля. Излиза, че през голяма част от живота си аз съм се заблуждавала, че съм възрастен, всъщност съм дете. Сега разбирам, защо хората гледат на реакциите ми като нелепи и се учудват постоянно от въпросите ми.
Абонирайте се за нашия бюлетин