5 причини да посетите Призрен, неоткритата скъпоценност на Косово - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите Призрен, неоткритата скъпоценност на Косово
Автор: Peika.bg
5 причини да посетите Призрен, неоткритата скъпоценност на Косово
Снимка: wikimedia

Със своето богато културно наследство, страхотни кафенета и планински фон, Призрен е най-добре пазената тайна в Косово. 

Ето защо трябва да посетите и да се задържите малко ...

1. Има зашеметяващо местоположение

5 причини да посетите Призрен, неоткритата скъпоценност на Косово
Снимка: pixabay

Разположен в долина между планините Шар от едната страна и руините на цитадела на върха на хълма от друга, Призрен е красиво разположен. През сърцето на града тече река Лумбардхи, нейните бързо течащи води минават по речно корито с камъни и под многото мостове, които кръстосват града.

От цитаделата старият град се разлива от хълма до калдъръмения площад Шадерван отдолу, обграден от емблематичната джамия Синан паша и гърбавия каменен мост. Със силен микс от османска и византийска архитектура градът заслужава своето алтернативно име: „Музеят под открито небе“. 

2. Компактен е и лесен за изследване

5 причини да посетите Призрен, неоткритата скъпоценност на Косово
Снимка: wikimedia

Най-добрият начин да видите Призрен е да излезете на улицата и да се лутате произволно. Поемете нагоре по хълма, по грубите пътеки на разрушени от войната къщи и елегантни имения в османски стил до руините на цитаделата високо над града. Гледайте да бъдете там за изгрев или залез, когато градът изригва с призива за молитва. Долу, минаретата на джамиите стоят до куполите и кулите на православните и католическите църкви.

В исторически план Призрен е бил място, на което се срещат различни култури и има религиозна толерантност.

Струва си да потърсите разрешение да посетите църквата на Дева Мария Левишка, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Неговите фини стенописи вече са частично възстановени след нападение и палеж през 2004 г. 

Ако трябва да изберете само една джамия, посетете Джамията Синан паша, богата на арабески цвят и шарка. 

Комбинирайте посещение на музея Prizren League House и джамията Байракли със своите сложни синьо-бели картини и дърворезба.

Детайлът в множеството изящни сгради, се грижи за това да привлича успешно вниманието, когато се скитате по улиците. Дори изработката на дръжките на вратите, издълбаното дърво и богато украсените фонтани. Не пропускайте турския хаман и Halveti Tekke, който е дом на суфийските мистици, ислямска подгрупа.

3. Храната е невероятна

5 причини да посетите Призрен, неоткритата скъпоценност на Косово
Снимка: pixabay

Многото кафенета по ръба на площада Шадерван очертават крайбрежието. В Призрен можете да вземете чай, кафе или бира за около едно евро и храна за не много повече. Местните са господари на гостоприемството, а сервитьорите им са учтиви и дружелюбни.

Можете да се насладите на бира, докато насочвате пистолета си към картонена мишена в кафе-бар „Aim and Shoot“. Насочете се към ресторант Vila 100 за изискана кухня.

Храната е изобилна и добра, не само в Призрен, но и в околните провинции. Долината Жупа е известна със своите рибни ресторанти, а регион Хаси сервира вкусна селска планинска храна.

Вижте Ресторант Xheti близо до Gjonaj за - флия (кремообразен креп), крелан (тиквен пай), сервиран с маслини и айвар - всички сервирани с узрели домати, прясна краставица и маруля. И за да завършите, опитайте чаша макиато еспресо, силно и ароматно.

4. Цветните фестивали са редовно събитие

За да усетите традициите на Косово се отправете към фестивала May Hasi Jehon в хълмистото село Gjonaj, близо до Призрен, който представя най-доброто от косовската народна песен, танц и традиционен костюм. Или опитайте юлския фестивал на песента в града.

За тези, които предпочитат музиката в по-модерен стил, в края на юни се провежда NGOM Fest на поп и алтернативна музика. Любителите на културата също могат да наблюдават местни артисти в действие около реката на града на Ura e Artit, като част от фестивала The Bridge of Art през юни, докато SculpFest се провежда два пъти годишно през февруари и септември.

Най-голямото събитие на Призрен обаче е DokuFest, международен фестивал за документални и късометражни филми, проведен през август, който организаторите обявяват за „сблъсък на звук, образ и хора“. 

5. Бягството от града никога не е далеч

5 причини да посетите Призрен, неоткритата скъпоценност на Косово
Снимка: wikimedia

Когато ви омръзне да гледате градските улици, отправете се към региона Шарра с неговите скалисти планини и национален парк, само на кратко разстояние с кола от Призрен. Преди да напуснете града, вземете листовката „Маршрути и обиколки“ или „ Забележителности“ от туристическа информация, като набележите пътувания от три до 13 километра. 

Ако не искате да бъдете сами, има редица еко, културни и приключенски турове, организирани на местно ниво от алпинистки клубове, местни фирми и водачи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин