5 причини да посетите Косово - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите Косово
Автор: Peika.bg
5 причини да посетите Косово
Снимка: pixabay

Независимо дали идвате за изброените в наследството манастири, дивите, непокътнати планини или ароматните и вкусни ястия и напитки, тази малка балканска страна е богата на незабравими преживявания и атмосферата е невероятно гостоприемна.

А ето и 5 причини да посетите Косово:

1. Църквите и манастирите

5 причини да посетите Косово
Снимка: wikimedia

Седейки на кръстопътя на историята и религията, Косово е дом на някои от най-важните манастири и църкви в Централна Европа. Манастирът Грачаница, югоизточно от столицата Прищина, е един от най-добре запазените образци на късновизантийската архитектура в света. Манастирът Високи Дечани, разположен в гора в каньона Дечан, е преживял дълга история на конфликти и е изключителен пример за православна монашеска архитектура.

Най-спиращата дъха от всички е Пецката патриаршия, църковно-монашески комплекс от 13 век, който седи в подножието на Проклетите планини и долината Ругова. Има църква, разделена на четири отделни параклиса, всеки от които съдържа превъзходни стенописи. Заграден и защитен от косовската полиция, животът продължава тук в собствените си ритми, откъснат от външния свят.

2. Планините

5 причини да посетите Косово
Снимка: wikimedia

Косово е земя на отдалечени, грапави планини, дом на свирепо независими хора и зашеметяващо непокътната красота. Долината Ругова на запад, оградена от грандиозните върхове на Проклятите планини, се простира чак до черногорската граница. Тук ще намерите клисури, овчарски общности, водопади и стръмни стени на каньона, високи 300 метра.

Драгаш, на юг, е един от най-отдалечените райони на Косово. Селата като Брод, правят перфектната база за едни от най-добрите походи на Балканите. Високите планини Джунки, по протежение на границата с Албания, са основната страна за ходене и изкачване. Очаквайте алпийски ливади, назъбени върхове и най-високата планина на Косово, Геравица.

3. Градовете

5 причини да посетите Косово
Снимка: pixabay

Столицата на Косово - Прищина, е оживен град от кафенета, музеи и галерии. Това е поразителна смесица от старо и ново, с една различна атмосфера, което идва от най-младото население в Европа. Културата на нощния живот и кафенетата е изключителна - винаги има галерия, откриване на театър или концерт на живо, на който да присъстват. Посъветвайте се с местен за препоръки относно най-нашумелите клубове или кафенета. Местата стават любими и минават от мода всяка седмица. Оставете време за посещение и в отличния Етнографски музей.

Няколко часа на юг от столицата ще намерите Призрен, истинският скъпоценен камък на Косово. Със своята крепост, кацнала на хълм над града, красиви джамии и църкви и мързеливата река Бистрица, кривяща се между къщите с червени покриви, Призрен е фотогеничен град от старото време. Той е бил столица на Сръбската империя през XIV век, а добре запазеният му османски квартал е напомняне за онези бурни времена. Турски все още се говори в много от кафенетата.

4. Културата

Гостоприемството е крайъгълен камък в живота в Косово. Извън градовете - и особено в отдалечените планински райони - ще бъдете посрещнати в домовете на хората и ще бъдете третирани като кралски особи. Това е част от традиционния албански канун, кодекс на поведение, предназначен да осигури оцеляване в често невзрачна и сурова среда.

Традиционните каменни къщи, наречени кули, се считат за олицетворение на този код. Тези мини каменни крепости предоставяли убежище в труден и несигурен свят за семействата и техните гости. Най-добрите примери могат да бъдат намерени в селата Юник и Дранок. Някои от тях са възстановени и превърнати в къщи за гости - идеалният начин да изпитате автентичното косовско гостоприемство, храна и култура.

5. Храната

5 причини да посетите Косово
Снимка: wikimedia

Храната в Косово е също толкова сърдечна и гостоприемна, колкото и нейният народ. Очаквайте изобилие от месо и зеленчуци на скара, пълнени сладкиши и заливки от мед и сирене. Традиционен любимец на албанците е таве, обилно ястие на фурна от месо, домати и патладжан. Гарантирано ще се нахраните дори след най-напрегнатия планински поход. 

Flia обаче е кулинарната суперзвезда на страната и не бива да си тръгвате, преди да я опитате. 

Традиционно мухата се готви във външна фурна за няколко часа и се сервира на огромна тава пред цялото семейство. 18 март е „Денят на мухите“, когато е обичайно хората да канят семейството на гости и да ядат муха през целия ден.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин