5 причини да посетите Сараево - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите Сараево
Автор: Александра Любова
5 причини да посетите Сараево

Погълнат от историята, заобиколен от природата, но обзет от известност, Сараево излиза от тъмното си минало, за да се превърне в една от задължителните дестинации през 2020 г. ...

Ето няколко причини да посетите Сараево, защото определено има какво да видите.

1. Baščaršija, стария базар на Сараево

5 причини да посетите Сараево

В Сараево още от началото на живота му като кервансарай в края на 1400 г., Baščaršija е исторически и културен център на града.

Тук ще намерите джамията на Гази Хусрев-бег и дървеният фонтан Себил Брунен, както и тесните улички, пълни с малки работилници. Счита се за един от най-добрите примери за ориенталски базар в региона.

В древни времена всяка малка улличка е била посветена на определена професия - от обущари и ключари до бижутери и грънчари. Copper Street, препълнен с прибори, направени от мед, е най-добрият пример за това какви са били онези времена. Повечето работилници са превърнати в кафенета и магазини за сувенири.

Истинската радост е просто да се луташ по алеите, да се изгубиш из пазарния живот. Всички водят до площад „Пиджън“, популярно открито пространство в сърцето на Бащаршия, където местните жители се събират да клюкарстват, пият кафе и просто гледат как светът минава.

Присъединете се към местните деца, хранещи гълъбите, които се събират тук. Страхотен момент за фотографи и любители да уловите хаоса, който настъпва, перфектен момент в Сараево за следващите снимки в Instagram.

2. Старата кафене сцена

5 причини да посетите Сараево

Местните жители ще ви кажат, че градът работи на босненска кахва, босненско кафе. Плътно, черно и силно, то е жизнената сила на града. Не просто като инструмент за събуждане рано сутрин, но и като начин за социализиране. Всяка бизнес сделка, всяко семейно разногласие е решено, всяка разказана история има чаша кафе в сърцето си.

Местните обичат да отделят време за кафе, да седнат в кафенета с приятели, да си бъбрят, да се смеят и да гледат как светът минава. Следвайки традициите, произхождащи от османските времена, кафето се сервира в дезва и след това умело се излива в малка чашка.

Вероятно ще забележите dzеzva за продажба на пазарите в Baščaršija. Те са малки медни съдове с дълги дръжки. Това може да бъде перфектния сувенир за подарък.

3. Изключителните планини

5 причини да посетите Сараево

Разположен в сърцето на Динарските Алпи, Сараево е град, заобиколен от планини. Стърчащите върхове се издигат над града и истинската дива природа никога не е на повече от 30 минути. Най-известните планини са Trebević, Jahorina, Igman, Bjelašnica: четирите могъщи масива, които бяха домакини на зимните олимпийски игри през 1984 година.

През зимата те предлагат едни от най-добрите и достъпни писти в Европа. Яхорина и Бабин До са най-лесно достигнатите склонове. Олимпийските склонове на Bjelašnica предлагат осем писти, всяка със ски лифт, от лесни до стръмни.

Елате лятото, планинските пътеки тук предлагат спиращи дъха походи за туристи от всички нива - от начинаещи до напреднали. Походът до върха на Требевич е популярен, като предлага зашеметяваща гледка към града и удовлетворението от завладяването на най-емблематичната планина на града.

Походът до сръбското село Буковик, на западните склонове на планината Озрен, ви отвежда до невероятно красивия водопад Скакавац и е заобиколен от селски планински колиби, сервиращи традиционен сладкиш, подобен на пай.

Разходките из Cavljak са чудесно въведение в селския живот в тази част на света, докато пътеката по река Пансион, започваща близо до Vijećnica, емблематичното кметство на Сараево, води до Kozija Cuprija (Козият мост) е класически каменен османски мост, изграден в 16-ти век.

4. Бурната история

5 причини да посетите Сараево

За толкова малък град Сараево има бурна история. Той е основан от османците, анексиран от австро-унгарците, а убийството на ерцгерцог Франц Фердинанд там през 1914 г. спомогна за разпалването на Първата световна война.

Той беше домакин на зимните олимпийски игри през 1984 г. и едва десетилетие по-късно, претърпял най-дългата обсада в съвременната история по време на Югославските войни.

Местният туристически съвет нарича града музей на открито, тъй като на всеки ъгъл има напомняния за всяка част от хаотичното минало на града. От джамиите от османския период до „Тунелът на надеждата“, който свързва Сараево с външния свят по време на обсадата, ще се сблъскате с историята от всеки етап.

Не е изненадващо, че напомнянията за босненската война са навсякъде. Музеят на детството на войната събира препоръки на деца, израснали в града по време на обсадата. Галерия 11/07/95 също е отрезвяващ спомен за ужасния клан в Сребреница. 

5. Вкусната храна

5 причини да посетите Сараево

Силно повлияна от 400 години на османско владичество, храната на Сараево е сърдечна, плътна и няма място за вегетарианци. Агнешкото и говеждото месо са предпочитаната основна съставка. Докато в ястията има много зеленчуци (обикновено органични), неизменно има и парче месо на скара, което е звездата на шоуто.

За лека закуска опитайте cevapi, продълговати форми кебапчета, печени на скара пред вас и сервирани със суров лук, местен хляб и заквасена сметана. Burek също е популярен: вид баничен пай, пълнен с месо, сирене или спанак.

За нещо малко по-съществено, опитайте клепе (кнедли от кайма), долма (патладжани и чушки, пълнени с кайма), или босненски лонак.

За любителите на сладкото има изобилие от сладкиши в турски стил като баклава и дон. Но не забравяйте да оставите място за купа с туфахия - ябълка, сварена в захар, пълнена с орехи и сервирана със сироп и бита сметана, тя е идеалният съпровод на кафето. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин