Нови Сад - места, забавления и полезни съвети - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нови Сад - места, забавления и полезни съвети
Автор: Peika.bg
Нови Сад - места, забавления и полезни съвети
Снимка: Нови Сад

Подготвили сме ви един своеобразен пътеводител за Нови Сад. Градът се намира в Северна Сърбия и през 2021 г. ще бъде Европейска столица на културата.

Това е първият град, извън Европейския съюз, на който е присъдена тази чест. Неговата тема е: „Четири нови моста“, празнуващи европейските ценности: „Надежда, любов, свобода и многообразие“.

Нови Сад е вторият най-голям град в Сърбия. Университетът в него го поддържа жив, пълен с енергия и, разбира се, с много млади хора. Той е най-оживен по време на ежегодния музикален фестивал EXIT, но забавленията тук се спират през цялата година.

Вижте какво задължително да направите, докато сте в Нови Сад, както и кои са най-емблематичните места в крайдунавския град.

Нови Сад - места, забавления и полезни съвети
Снимка: Нови Сад

Разположен на стратегически завой на красивата река Дунав, градът има елегантен и изискан вид. През XVII и XIX век Нови Сад се превръща в неофициална столица на сръбската култура. Много от тогавашната архитектура е запазена около площад "Свобода". В центъра пък греят красиви барокови и неоренесансови сгради.

Нови Сад е идеален за разходки пеша. Всъщност повечето от най-известните забележителности на града могат да бъдат достигнати, ако следвате оживена пешеходна улица Zmaj Jovina. Тя се простира от централния площад до Дунавския парк и моста към Петроварадинската крепост.

Нови Сад - места, забавления и полезни съвети
Снимка: Нови Сад


По пътя ще преминете през епископския дворец, синагогата и църквата на Света Богородица. В района има много кафенета, където можете да си отдъхнете. Не пропускайте да посетите и някой барбекю ресторант и да опитате от месните специалитети.

Национален парк Фрушка Гора

Край града се намира Национален парк Фрушка Гора. Представлява великолепна гориста местност, осеяна с древни крепости и православни манастири, както и с плодородни лозя. Можете да се разходите из парка пеша или с велосипед. Там ще видите много от традиционните селски къщи - салаши, където можете да се насладите на обилни селски ястия и дори да пренощувате в някоя от тях.

Нови Сад - места, забавления и полезни съвети
Снимка: Нови Сад

Крушедолски манастир

Със своята внушителна червена порта и древни стенописи Крушедолският манастир е един от най-впечатляващият от православните манастири. Основан в началото на XVI век от Свети Максим Бранкович и майка му Света Анджелина от Сърбия, той изиграва важна роля в защитата на сръбската култура. Манастирът дори е изобразен на обратната страна на монетата от 5 динара.

Въпреки мащабното разрушаване на манастира, все още можете да намерите фрески и икони, които датират от средата на XVII век. Не забравяйте да се отбиете до фермерския магазин, където монасите продават мед, плодова ракия и вино, произведени на територията на манастира.

Нови Сад - места, забавления и полезни съвети
Снимка: Нови Сад

Петроварадинска крепост

Разположена високо над река Дунав, с великолепни гледки към реката, Петроварадинската крепост е една от най-големите и най-добре запазените крепости в Европа. Построена е в края на XVII век и е считана за шедьовър на бароковата военна архитектура. Името на крепостта се свързва с известния Петър Пустинника, който бил един от водачите на Първия кръстоносен поход и преминал оттук на път към България. Втората съставна дума на името на града идва от „варадин“ с индоевропейски корен и в превод значи „пазач, наблюдател, вардач“.

В крепостта се намират градските музеи на Нови Сад, Академията на изкуствата, астрономическа обсерватория и планетариум, градските архиви и 16 километра подземни тунели. Освен това тук, повече от 50 години, се събират художници, които използват пространството, за да творят. На площада в крепостта се издига часовникова кула, от която се открива епична гледка към река Дунав.

Нови Сад - места, забавления и полезни съвети
Снимка: Нови Сад

Концерти и фестивали

Петроварадинската крепост е домакин на мащабния съвременен музикален фестивал EXIT, който се провежда през месец юли. Той започва като фестивал за електронна музика, но сега обхваща и други стилове, което го прави един от най-големите музикални фестивали в Европа.

Ако имате по-традиционни вкусове за музика - през април се провежда фестивалът Nomus. Там феновете на класическата музика се наслаждават на концерти в най-впечатляващите сгради в града. През август месец пък се организира фестивал на уличните музиканти, а джаз фестивалът е през ноември. Ако латино музиката е вашият стил, ще се влюбите в Dani Brazila - карнавал на самбата, който се провежда също през август.

Нови Сад - места, забавления и полезни съвети


Плажът Щранд на река Дунав е сцена за много летни концерти. Най-оживен е между май и
септември, но можете да го посетите по всяко време на годината.

Хапване и пийване

Като говорим за плаж, не забравяйте да се отбиете и в някоя крайбрежна таверна. Там ще можете да послушате как някой свири на тамбура, да хапнете местни специалитети и да се насладите на вечерта в Нови Сад. Не очаквайте обаче да откриете менюта в тези заведение. Обикновено предлагат това, което е уловено през деня. Сред най-разпространените ястия са: супа от бяла риба или, ако имате късмет, супа от осемте рибни видове от река Дунав. Към храната поръчайте и вино, а за десерт - щрудел. Тук порциите са щедри, така че ще си хапнете на корем.

Нови Сад - места, забавления и полезни съвети
Снимка: Нови Сад

Приятно пътешествие в Нови Сад!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин