5 причини да посетите Мостар, Босна и Херцеговина - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите Мостар, Босна и Херцеговина
Автор: Александра Любова
5 причини да посетите Мостар, Босна и Херцеговина

Мостар е град и община в Босна и Херцеговина. Той е най-голямото и сред най-важните селища в област Херцеговина. Разположен на 2-та бряга на река Неретва, градът е 5-ти по население в страната.

Това бижу на Босна и Херцеговина, Мостар претърпява страшно поражение по време на Балканския конфликт, но успява да стъпи на крака. Ето пет причини да посетите Мостар сега.

1. Старият мост

5 причини да посетите Мостар, Босна и Херцеговина

Бижуто на Мостар, Старият мост датира от 16-ти век. В османски стил, той обхваща река Неретва, свързваща двете страни на града. Той е символ на града повече от 400 години, разрушен по време на войната в Босна и възстановен през 2004 година.

Мостът е дълъг 30 м и се издига на 20 м над Неретва в най-високата си точка. При построяването му Старият мост е най-големият с такава арка в света. Охранява се от 2 кули: кулата Хелебия и кулата Тара, наричани още „Пазителите на моста“ или „мостари“.

Отличителният мост е проектиран от Мимар Хайредин, ученик и чирак на известния архитект Мимар Синан и отворен през 1556 г. Градът получава името си от пазителите на моста, мостарите, които го охраняват. Улиците, заобикалящи моста, са оживени и изобилстват от ресторанти, кафенета и магазини, всички те са в пред-османска, източно-османска, средиземноморска и западноевропейска архитектура.

Гмуркането от моста е стара традиция и нещо като възрожденски подвиг за младите мъже в града. Тук се провежда ежегодно гмуркане, което се провежда всеки юли. Във всеки един момент през лятото има гейм от млади мъже, които се гмуркат и позират за снимки. Можете да отидете сами, ако се чувствате достатъчно смели, но само след като платите 20 - 25 евро за „обучение“ от млад местен.

2. Джамия Коски Мехмед паша

5 причини да посетите Мостар, Босна и Херцеговина

Считана за най-красивата джамия в цяла Херцеговина, джамията Коски Мехмед паша, построена през 1618 г., е незначително по-малка от другата джамия в града - Караджоз бей. Подобно на Стария Мост, претърпява големи щети по време на войната в Босна и трябвало да бъде възстановен.

Джамията е малка и хубава, но основното й предимство е нейното положение. Разположена само на 150 м северно от Стария мост, на самия ръб на речния бряг, предлага спираща дъха гледка към Стария град, особено от върха на минарето.

Градините предлагат прохладно светилище през летните месеци, а кафето встрани е прекрасно място за пиене на чай, любуване на гледката и поглъщане на атмосферата.

3. Местността Благай

5 причини да посетите Мостар, Босна и Херцеговина

Само на 12 км от Мостар, побран под скала при извора на река Буна, Благай се счита за едно от най-светите места в Босна и Херцеговина. Дом на древно братство от Дервиш за повече от 600 години, успява да се запази от опустошенията на войната в Босна и остава място за красота, мир и уединение.

Точно над изворите на реката е построено дервишово теке, което може да се разгледа срещу две марки или едно евро. Единственото условие да надникнеш в него е да си събуеш обувките и жените да сложат кърпа над главата си. След разходката из дервишовия дом, можеш на спокойствие да изпиеш едно sarajevskopivo и да се насладиш на шума и цвета на неуморните синьо-зелени води. Времето и скалните срутвания работеха усилено за това да разрушат мястото, но скорошните ремонти го върнаха към живот. Посетителите могат да влизат в сградите, но не забравяйте, че това все още са свети места, където се провеждат служби, така че бъдете уважителни.

Има и ресторанти, пътека до зрелищна гледка и лодка, която ще ви отведе в пещера в основата на скалата и извора на река Буна. Ръководствата твърдят, че водата тук е достатъчно чиста за пиене, директно от реката, но не ви съветваме да изпробвате тази теория.

4. Водопадът Кравице

5 причини да посетите Мостар, Босна и Херцеговина

Той е един от най-големите в страната и несъмнено най-впечатляващият, а цялата местност около него е обявена за Национален резерват. Кравице е сгушен в гориста област с наситено зелен цвят, а ръкавите му се разстилат над обрасли тревисти местности. Образувалият се воден басейн е любимо място за плуване на местното население и на туристи, дошли да се порадват на природният феномен. Мястото е удобно, тъй като има образуван плаж, кафене и подходящи места за палатка.

Най-доброто време да посетите водопада е през пролетта, когато е най-пълноводен, а цялата заобикаляща го среда е във всички цветове и нюанси на зеленото. Единственият минус е, че тогава водите не са подходящи за плуване. Нещото, което със сигурност ще направи престоя ви до водопада незабвавим, е, че когато грее слънце, над него винаги се образува дъга. Също толкова магично е и през нощта, когато лунната светлина огрява Кравица, а падащите води придобиват сребрист цвят. 

5. Почител

5 причини да посетите Мостар, Босна и Херцеговина

Построен в естествен карстов амфитеатър до река Неретва, ограденият османски град Почител е един от най-живописните в Европа.

Обграден е от стръмни стълби и храсти на нар. Той е създаден за безцелно лутане и наблюдаване на красивите пейзажи. Джамията Хаджи Алижина, построена през 1562 г., е напълно възстановена, тъй като е била повредена по време на войната, а кулата с часовници все още очаква нова камбана.

Ако се чувствате енергични, изкачете осмоъгълната кула Гавракапетан в руините на крепостта Утврда. Панорамната гледка към града и реката отдолу си заслужава усилията. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин