Да се озовеш в най-бедния регион на Тайланд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да се озовеш в най-бедния регион на Тайланд
Автор: Александра Любова
Да се озовеш в най-бедния регион на Тайланд

Има много и различни дестинации, които могат да донесат всякакъв вид емоции - задоволяване на любопитството, среща с исторически факти, популярно място, което се е наредило на челни позиции в класациите по посещаемост като Париж например, екзотика и други.

Всеки пътешественик търси различни неща - някои спокойствие, други силни усещания, трети задоволяват копнежа от срещата с непознатото. Това пътуване е малко по-различно. Тук срещата е различна, малко странна, неочаквана, вълнуваща...

66845

Североизточната част на Тайланд, област Сакон Након - най-бедният му регион.

Това не е типична туристическа дестинация. И като казвам нетипична, тук туристите са толкова рядко срещани, че когато минавате по улиците, хората ви разглеждат като забележителност. Погледите са като към нещо странно, но излъчват топлина и интерес.

Минавайки по улиците, руси и светли хора са направо атракция. Местните жени са с черни и идеално прави коси и когато видят нещо различно, за тях е много странно, защото се случва изключително рядко, дори почти никога.

Тайланд е парламентарна монархия. Бившият крал е изградил нова стратегия за развитието на земеделието в страната. Тя се базира основно на разпределението на площта на всеки имот на хората:

66799

30% оризови поля - основната култура

30% зеленчуци

30% водни площи

10% жилище

Целта е всяко домакинство да отглежда основните култури, които са му необходими за прехраната и да не се налага да си купуват стоки от магазина.

66837

Храната в Тайланд е много разнообразна. Има всякакви видове морска храна и пилешко. Рядко се среща друг вид месо. Хората, които не обичат лютиво, няма да бъдат много щастливи да разберат, че тук всичко е пикантно. И ако някой от местните ви каже, че нещо е леко пикантно, то за нашия традиционен български вкус, това е много, много лютиво и богато на всякакви подправки. Консумират се различни видове супи. Честно казано на вид изглеждат повече от ужасно, но всъщност ако се престрашиш да опиташ, са съвсем приятни и вкусни.

66798

Барбекюто е на особена почит, но няма нищо общо с нашето. По средата на масата се слага съд с въглища и от него храната се консумира с клечки.

66796

За разлика от нас българите, в Сакон Након местните не консумират всекидневно алкохолни напитки, дори напротив - доста рядко се случва. Най-често в тези моменти пият бира.

По младите тайландци задължително си измислят прякори, с които да ги наричат. Нещо кратко и лесно за запомняне.

66831

Времето е изключително влажно и поради тази причина хоризонта винаги е леко замъглен.

66828

66834

От архитектурна гледна точка, най-забележителното, което ще срещнете там и нещото, което ще ви направи най-силно впечатление е, че навсякъде има храмове.

66843

Дори в най-малкото селце ше срещнете огромни храмове с много големи дворове и статуи на Буда. Полагат изключително старание в построяването на свещените им места. Те са огромни, пищни, цветни и с всякакви орнаменти, декорации, дракони, статуи и какво ли още не.

66832

За сметка на това пък къщите им са съвсем неугледни. Представляват съвсем схлупени бараки на 2 етажа. Първият етаж няма преграждения и стени и е изцяло отворен, като се държи единствено и само на колони. Там хората се хранят, готвят, събират и всичко останало. На втория етаж е спално помещение - там има само легла.

66830

Основни растителни видове са лилии, палми, оризови насаждения, бамбук.

66833

Като най-беден регион на Тайланд, трябвало да се предприемат различни мерки, с които да се облекчи населението като например разпределението на площта на имотите. Друга мярка е пред всяка къща стои огромен варел, в който се събира дъждовна вода.

66800

Имат и доста странни обичаи, които правят впечатление и постоянно се случва да задаваш въпроси от сорта на "Защо?" или "Какво е това?". Увиват плодовете по дърветата с вестници, докато станат готови, за да не ги изядат птиците. Там не се събира само дъждовната вода, а всичко е ценно и важно и не се прахосва и като казвам, че не се прахосва сами ще се обедите по-нататък.

66797

Имат ферма за чили. В нея има машини, които изсушават чушките с помощта на слънчева енергия. Дръжките на чушките също се сушат в машината и от тях се прави чай. Трябва всичко да бъде оползотворено и нищо да не се изхвърля напразно.

66835

66829

66836

Black soldier sky е специален вид муха, която отглеждат във ферми, за да използват ларвите й. Те имат способността да разграждат биологични отпадъци в определен стадий от развитието им. Правят си биологичен компост. За да не отиват на вятъра, след като свършат своята работа, ларвите се дават като храна на кокошките.

66838

66839

* По отношение на произхода – компостът се произвежда от разлагането на биологични (растителни) материали. По отношение на използването – компостът може да се използва в земеделието за значително подобряване почвените характеристики.

66840

Кокошките им от своя страна са на свобода, те нямат кокошарници, а могат свободно да се разхождат по дворовете. За да ги приберат, те ги захлупват с бамбукови кошове.

66827

66826

На друго интересно мястто, на което можете да се натъкнете по тези земи е селото Бан Пана. Там има фабрика за оцветяване на дрехи и производство на шалове. Боядисването става с естествени пигменти от растението индиго и се извършва на станове.

66823

66825

Във фабриката работи цялата фамилия. Бабата е най-изявена и най-добра в работата си. С особена прецизност декорира на ръка шаловете с геометрични мотиви и ги прави толкова еднакви, че бихте казали, че ги е щамповала машина. Не използва нищо, за да измерва и да знае точно къде трябва да се намира определена фигура, но усетът и е толкова добър, че няма и нужда от това.

66824

Интересен обичай там е връзването на бял конец на ръката за здраве. Събират се всички жени и всяка държи другата за рамото, докато най-възрастната връзва конеца и бае.

66801

Стълбата, която води към рая. Интересно нали? Не знам дали води към рая, но води по много, много стъпала нагоре към огромен храм. Има 7 нива и на всяко ниво има камбана. Пред храма всички се събуват - трябва да влезеш бос.

66841

Наоколо ще видите много интересни пирамидки от камъчета. Поверието е, че ако успеете да завършите сами пирамидката без да падне нито едно камъче, ще се върнете отново тук.

66842

Има изключително голяма разлика между това спокойно място (Сакон Након) и Банкок. Мегаполисът гъмжи от всякакви хора от различни националности, туристи и какви ли още не. Думата, която може да се използва е мулткултурно. Тук не е странно да срещнеш всякакви хора.

Пешеходната улица е пълна с барове и заведения, но въпреки това на самата улица можете да попаднете на купон. Ето така просто по средата на всичко. Хората танцуват необеспокоявани от нищо и никой. В пълна противоположност на Сакон Након, който можем да определим като спокоен, тих, дори леко заспал, за Банкок можем да кажем - интересно, несигурно, леко криминално, шумно, гъмжащо и какво ли още не. Ако на едното място виждаме статуи на Буда по често от каквото и да било друго, тук ще срещнем най-много барове и заведения. Има много хостели, които вътре са с 3-4 легла и обща баня на етаж. Най-популярната напитка - бирата, е много скъпа там. Цената и е около 200 бата, което прехвърлено в нашата валута е приблизително 12лв.

66844

Тайланд има много места, които могат да разкрият съвсем различни и противоположни страни на живота. Едно е сигурно - където и да отидете, ще откриете нещо съвсем различно, дори странно и няма как да не чуете нови истории, да видите нещо, което до сега никога не сте и да опитате ястие, сякаш от различен свят. Тайланд е различен свят и то какъв!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин