5 причини да си водите дневник на път - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да си водите дневник на път
Автор: Мира Янева
5 причини да си водите дневник на път
Снимка: Thinkstock/Guliver

Независимо дали на хартия или онлайн, нахвърлянето на впечатленията от пътуванията е вдъхновяващо и неочаквано полезно занимание. Писането е начин да преживеете вълнението от откривателството за втори път, а четенето на написаното – за трети, четвърти, пети... Ето пет чудесни причини да си водите дневник на път:

1. Защото не можете да разчитате на паметта си

Колкото и добра памет да имате, има подробности, отделни моменти и преживявания, които след време избледняват и изчезват съвсем. А дори нахвърляни надве-натри ключови думи в момента на пътуването са способни да извикат в съзнанието ви цели картини и истории.

2. Защото са страхотен сувенир

Няма нищо по-вълнуващо от това да откриете забутан някъде на тавана или в кашон в мазето своя пътешественически дневник от преди толкова много години. Пълен с драскулки, писани на коляно, петна от кафе, намачкани страници... Когато изминат няколко десетилетия от написването на дневника и той отново попадне в ръцете ви – това ще е истинско пътуване във времето. Никой сувенир няма да ви напомни за пътуванията, както дневникът!

3. Защото писането в дневник е път към самооткриването

Пътуването, особено до по-далечни и непознати дестинации, ни изправя пред собственото ни невежество, пред нуждата да вземаме решения, да се разделим с рутината. Докато записвате впечатленията си от новите места, хора и преживявания, с които се срещате, вие всъщност откривате и нови неща за себе си.

4. Защото тази информация може да ви потрябва

Банално, но факт – след месеци или години, когато подробностите изчезнат от съзнанието ви, ще ви се прииска да препоръчате онзи страхотен исторически хотел в Сицилия. И тогава ще е достатъчно само да разгърнете дневника, за да откриете всичко необходимо.

5. Защото ще подобрите стила си

Дори и да не сте родени писатели, когато започнете да пътувате, неусетно подобрявате и стила си. Пътуването разширява хоризонтите ви и ви дава по-задълбочено знание за света и хората – и това няма как да не се отрази върху начина ви на писане. Особено полезно е, ако искате да се развивате и професионално в тази сфера.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин