5 причудливи монумента на Давид Черни в Чехия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причудливи монумента на Давид Черни в Чехия
Автор: Мая Джамбазова
5 причудливи монумента на Давид Черни в Чехия

В Прага, Чехия има много забележителности, които си заслужава да бъдат видени, като Карловия мост и замъка Храдчани!

Но постмодерното изкуство наднича навсякъде, от всеки ъгъл на чешката столица. Работи на Давид Черни са разположени на исторически локации и върху туристически забележителности.

Представяме ви 7 интересни монумента в Чехия на един от най-известните представители на съвременните чешки творци!

1. На Вацлавския площад покровителя на Чехия Св. Вацлав гордо е възседнал жребец. Интересното е, че конят е обърнат с краката нагоре и така е яхнат от своя господар. Това произведение на изкуството се смята за публично отправена критика към Вацлав Клаус.

 52059

2.  Разхождайки се по улица Хусова, до площад Старе место, гледайте не само фасадите, но и покривите. Ще забележите на един от тях фигурата на Зигмунд Фройд. Статуята олицетворява човекът, който се бори с предизвикателствата в обществото и страха от смъртта.

52055

3. Бронзовите бебета без лица изразяват протест срещу абортите. Основната част от скулптурите са разположени в район Прага 1, на остров Камп, но няколко пълзящи младенци могат да бъдат видени върху телевизионната кула, район Прага 3. Творбата е наречена Quo Vadis.

52052

4. До търговския център Quadro може да бъде видяна скулптура от огледала. Тя представлява своеобразен бюст-паметник на Франц Кафка, въпреки че елементите му често се движат, изменяйки цялостната форма на творбата. И това е дело на скулптура, прочул се с картата на България, представена като система от канализационни съоръжения. Подобни на бюста на Кафка са скулптурите от серията Метаморфози. От устите на някои от тях излиза вода.

52056

5. В двора на Къщата на Франц Кафка има скулптурна композиция, която представя двама мъже, облекчаващи се в езерце във формата на Чешката Република. Името на тази атракция в чешката столица е Piss.

52057

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен [503]

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница