5 съвета за направата на перфектни снимки (част 2) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 съвета за направата на перфектни снимки (част 2)
Автор: Peika.bg
5 съвета за направата на перфектни снимки (част 2)

В наши дни почти всички хора обичат да снимат.

Затова решихме да ви дадем 5 съвета за това как да правите по-добри снимки:

1. Снимки след събитието

Често хората снимат всякакви атракции, концерти, представления, спортни проявления и какви ли още не събития, случили се по време на туристическата им обиколка. Най-вероятно обаче – още десетки, стотици или дори хиляди в същия момент правят абсолютно същата снимка по абсолютно същия начин. Но не само – в кадъра ви ще влезе цяла тълпа, а блъсканицата често не заслужава посредствения кадър, който ще излезе. Затова можете да направите нещо доста по-умно – да изчакате събитието да приключи и тогава да направите снимки. Ще се учудите колко добри и оригинални кадри можете да получите с малко търпене.

2. Използване на ръчни настройки

Опитайте се да свикнете да използвате ръчните настройки. В началото това може да ви се струва ангажиращо и бавно, но когато усвоили техниките за управляване на скорост, бленда, ISO и баланс на бялото, ще усетите огромна разлика в това какви снимки правите. Сами ще видите колко по-свободни ще се чувствате да експериментирате и да си играете със светлината.

3. Не снимайте пред слънцето

Много любители правят грешката да снимат срещу светлината и често това опропастява снимките. Затова винаги трябва да се стараете да снимате с гръб към него. Разбира се, изключение правят изгревите и залезите.

4. Снимки, когато е облачно

За много фотографи облачното време е истински рай. Тогава сенките през деня не са толкова плътни и дълбоки, а ако облаците са гъсти, светлината е равномерна навсякъде, което прави експозицията по-лесна.

5. Избор на композиция

Казват, че 99% от една снимка е композицията (т. е. това, което влиза в кадър и начина, по който сте го хванали), а 1% е техническата част. Затова отделете много по-голямо внимание на това, което ще попадне в кадъра ви, от колкото да мислите дали всичко е настроено добре. Благодарение на съвременните филтри и програми рядко има непоправими технически грешки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин