5 съвета за по-спокойна почивка в чужбина - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 съвета за по-спокойна почивка в чужбина
Автор: Peika.bg
5 съвета за по-спокойна почивка в чужбина

Сезонът на дългите ваканции вече е тук.

Затова решихме си ви обърнем внимание на някои неща, които можте да избегнете, за да имате имаме приятна и безпроблемна почивка.

1. Подгответе се предварително

Често забравяме да „проучим“ мястото, на което отиваме, а това може да ни изиграе лоша шега. Не забравяйте да проверите задължително визовия режим, ако летите до дестинация извън Европейския съюз. Има държави, в които макар и по-скъпо, можете да издадете визата си и на летището, при влизане в страната, но има и такива, в които това е невъзможно.Не забравяйте да проверите и валидността на документите си за самоличност. Хубаво е винаги да имате документ, валиден поне 6 месеца напред от датата на пътуването ви. Подгответе се и с най-важните телефонни номера на мястото, на което отивате – полиция, спешна помощ, номер на посолство.

2. Пазете личните си вещи

Колкото по-посещавана е една дестинация, толкова по-голяма вероятност има на най-оживените места и забележителности да има джебчии. Затова не се изненадвайте от табелите, предупреждаващи да се пазите от крадци. За да си гарантирате спокойствие и сигурност, не оставяйте вещите си без надзор и бъдете по-внимателни. Още по-добре е, ако не носите много пари в брой и скъпи бижута, които да привличат вниманието и да изкушават недоброжелателите.

3. Поинтересувайте се за валутата

Хубаво е винаги, когато пътувате, да плащате с местната валута – така излиза най-изгодно, а и не навсякъде може да се плаща с карта. Добър вариант е да смените пари предварително, но ако не сте го направили, проверете какъв е курсът и обменяйте валута само в банки или в лицензирани обменни бюра, за да избегнете опитите за измама. Можете да ползвате и банкомат, но при всички случаи се поинтересувайте каква комисиона ще ви бъде удържана

4. Застраховайте се

Не приемайте застраховката като излишен разход, от който да спестите, тъй като в случай на нужда, може да ви спести изключително много средства. Поинтересувайте се предварително какво точно обхваща, какви права ви дава и в какви случаи не важи.

5. Запознайте се с местните правила

Дали можете да влезете в храма с обувки или трябва да се събуете? Можете ли спокойно да пиете алкохол на улицата или е забранено? Има правила, които всеки турист следва да спазва, за да не обиди местните хора и да не прави лошо впечатление, или още по-зле – да наруши законите на страната, в която се намира.Спазвайте тези прости правила и ще си спестите не само главоболия, но и ще имате една прекрасна и безпроблемна ваканция.

Източник: Ванина Хаджиева

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин