5 странности на Тунис, които изненадват туристите (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 странности на Тунис, които изненадват туристите (част 1)
Автор: Peika.bg
5 странности на Тунис, които изненадват туристите (част 1)
Снимка: wikipedia.org

Едноименната столица на Тунис е град, който съчетава традиционен начин на живот и френския шик. В големите центрове младите хора не се различават много от жителите на европейските страни, въпреки че има някои особености, които понякога объркват туристите.

Ето кои са те:

1. Местните жени изглеждат по-модерни, отколкото обикновено си мислим

Въпреки факта, че Тунис е мюсюлманска страна, повечето жени тук се придържат към западния начин на живот. По улиците ще намерите тунизийски жени в традиционни дрехи, както и в мини поли и блузи с деколте. Разбира се, подобна ситуация е типична за големите градове и колкото по-далеч от цивилизацията отивате, толкова по-консервативни стават хората и в резултат на това дрехите им. Освен това разликата в начина на обличане може да се види дори на няколко десетки метра от туристическата зона. Посетителите забелязват, че местните жени обичат да комбинират дрехи в два цвята. Например, бяла блуза с червени точки стои добре в тандем с червени обувки, червена чанта и бели панталони.

2. Ако се обадите на такси, бъдете подготвени за факта, че в колата ще има и други пътници

Ето как изглежда едно от такситата, пътуващи из Тунис, в което пътниците плащат само за място. Пътникът в такси плаща за място, а не за целия автомобил под наем. Затова шофьорът събира пътници по пътя, което изненадва много туристи. Тази особеност има както плюсове, така и минуси: цената на пътуването ще бъде по-ниска, но седалката ще бъде много тясна.

3. Обикновените неща са евтини

Комуналните услуги и хранителните стоки в Тунис са евтини. Например за по-малко от 3 долара можете да закупите цяла гама продукти: хляб, мляко, подправки, чушки, праскови, круши, краставици и редица дребни неща. Ето и няколко примера – бял хляб – 0,1 долара, 1,5 л минерална вода – 0,26 долара, битови сметки за апартамент от 85 кв. м – около 40 долара и наем на едностаен апартамент извън центъра на града – 150 долара. Имайте предвид обаче, че заплатите и там не са високи – около 330 долара на месец след данъци.

4. Обществените тоалетни не са много добри

По улиците на Тунис няма много обществени тоалетни, поне не добре оборудвани. Ето защо има смисъл да се види къде се намират тоалетните, преди да тръгнете на дълга разходка. Можете също така да прибягате до най-близкото кафене, но едва ли ще бъдете допуснати просто така – ще трябва да купите нещо.

5. Можете лесно да хванете разтройство

Ето и няколко съвета как да го избегнете лесно. Просто трябва да не неглижирате следните прости правила. Пийте само бутилирана вода и никога от чешмата, дори ако всички местни я пият. Ако нямате достъп до чиста вода, преварете чешмяната вода. Не купувайте храни и напитки от подозрителни палатки – пазарувайте в магазини и кафенета. Също така бъдете особено внимателни с яйца, птици, морски дарове и небелени плодове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин