5-те най-красиви маршрута за колоездене в Турция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5-те най-красиви маршрута за колоездене в Турция
Автор: Peika.bg
5-те най-красиви маршрута за колоездене в Турция

Известна със своя мек климат, великолепна природа и уникално културно наследство, Турция вече предлага специални маршрути за велосипедисти. Тези маршрути – специално проектирани за планински, шосейни и електрически велосипеди – обещават на велосипедистите и спортистите невероятни приключения.

Тези топ 5 маршрута в Турция се открояват със своите прекрасни пейзажи и удобства пригодени за велосипедисти:

Долината Гюверджинлик – Музей на открито Гьореме

Кападокия e eдна от най-забележителните дестинации в Турция. По стечение на обстоятелствата регионът е и отлична колоездачна дестинация, предлагаща седем маршрута, специално създадени за планинско колоездене. Маршрутът от долината Гюверджинлик до музея на открито Гьореме започва от замъка Ючхисар – известен с невероятните си панорамни гледки към Кападокия – и следва пътя на долината Гюверджинлик през музея на открито Гьореме, долината Мескендир и село Чавушин. Известна със своите маршрути за преходи, заобиколени от богата растителност, долината Гюверджинлик носи нова перспектива към изживяването от въртенето на педалите, заобикалящо от живописни пейзажи и гукащи гълъби.

Ликийският път - залива Маден

5-те най-красиви маршрута за колоездене в Турция

Ликийският път включва повече от двадесет природни чудеса и древни градове като Фетие, Йолуденис, Долината на Пеперудите, залива Кабак, Калкан, Каш, Кекова, Демре, Патара, Планината Олимп(Тахталъ), Чъралъ и каньона Гьойнюк. Освен пеша, маршрута Ликийският път може да се разгледа и на велосипед! Създаден специално за планинско колоездене, маршрутът Ликийски път – залива Маден, в района на Кемер в Анталия е красива 18-километрова писта, която се издига на 1115 метра над морското равнище. Пътеката завършва в залива Маден, средиземноморско съкровище, предлагащо различни дейности, включително туризъм, плуване, гмуркане, фотография и екскурзии в пещери.

Къщата на Дева Мария - Маршрута Ефес

5-те най-красиви маршрута за колоездене в Турция

 

Датиращ от 6000 г. пр.н.е., Ефес е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е смятан за едно от седемте чудеса на древния свят. Посещението на района с велосипед е наистина уникално изживяване: този впечатляващ регион, който също така е домакин на най-големия храм, посветен на Артемида, включва маршрут за планинско колоездене и електрически велосипед, започващ от Къщата на Дева Мария – на девет километра от Селчук – и завършващ в древния град Ефес. Започвайки от надморска височина от 414 метра и слизайки до 350 метра в рамките на пет километра, маршрутът отвежда ездачите на едно незабравимо пътешествие през страниците на историята – от Свещен Християнски Център  до един от най-важните градове на древността.

Кьойчегиз - Ортаджа – Даламан

5-те най-красиви маршрута за колоездене в Турция

В Мугла, туристическия рай на Турция, маршрутите Кьойучегиз - Ортаджа – Даламан, създадени за електрически и планински велосипеди, осигуряват спокойно изкачване сред красива природа. През 2018 г. , 22 от пътеките бяха планирани, като Екопътеки: 15 предназначени за планински велосипеди и седем за електрически велосипеди. Климатът на района позволява целогодишни преходи и колоездене, а указателните табели са подредени според международните стандарти. Маршрутът, започващ от областния център Ортаджа, минава покрай потока Даламан, плажа Изтузу и плажа със син флаг Саръгерме, важни места за размножаване на костенурките Каретта.

Европейската част на Истанбул – Горски маршрут

В продължение на векове посетителите на този вълнуващ град, срещащ Азия и Европа,  са били очаровани и привлечени от уникалното му местоположение, прекрасни гледки към Босфора и обширна природа. Днешният Истанбул се откроява със своята история, култура и древно и съвременно изкуство. В допълнение към пазаруването и гастрономията от световна класа, метропола предлага специални маршрути за електрически и шосейни велосипеди. Разположени в горите от европейската страна, пътеките също прегръщат анадолското и европейското крайбрежие покрай искрящите води на Босфора. От европейските брегове на Босфора до Белградската гора – считана за „белите дробове на града“ – ездачите могат да се насладят на новите преспективи на Истанбул.

Устойчивият туризъм се подкрепя и от програмата Bicycle Friendly Accommodation Facilities Certificate

Дейностите на Турция за велосипеден туризъм обхващат повече от просто маршрути: Ускорявайки усилията си за устойчив туризъм, страната приложи сертификата - Bicycle Friendly Accommodation Facilities Certificate(подходящ за велосипедисти съоръжения и настаняване) миналата година в рамките на свързани проучвания за устойчивост. Посетителите- колоездачи, могат да получат информация за съоръжения, подходящи за велосипедисти, преди да дойдат в Турция, благодарение на този сертификат.

Информацията и контакт относно всякакви услуги, предоставяни от съоръжения, имащи право да получат сертификат, може да бъде достъпна в платформата GoTürkiye, дигиталния портал на Турция. Понастоящем има 17 съоръжения в Турция, за подходящите за велосипедисти места, които отговарят на критериите на сертификата.

Специализираните велосипедни маршрути на Турция позволяват на посетителите да пътуват през миналото по по-спокоен начин, оставяйки зад гърба си стреса на градския живот сред спокойната природата. Независимо дали ще посетите веднъж или повече пъти тази красива страна, вашите спомени ще останат за завинаги!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин