6 безплатни неща за правене във Венеция - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 безплатни неща за правене във Венеция
Автор: Peika.bg
6 безплатни неща за правене във Венеция
Снимка: Unsplash

Уникална дестинация, Венеция е място, което много хора мечтаят да посетят и има защо. 

Канали и гондоли, църкви и дворци, фестивали и биеналета – всички те допринасят Венеция да бъде в списъка на най-посещаваните градове в света.

Недостатъкът на това да си една от най-желаните ваканционни дестинации са високите цени – въпреки че не можем да отречем, че Венеция е скъп град, това не означава, че няма много безплатни неща за правене, докато сте там. И така, ето нашето ръководство за най-изгодните и безплатни дейности в плаващия град.

1. Възхищавайте се на красотата на историческите църкви

Разбира се, едно пътуване до Венеция винаги трябва да започва с посещение на базиликата Сан Марко и нейния богато украсен интериор. Входът в базиликата е безплатен, но освен ако не посещавате през слабия сезон, вероятно ще трябва да се наредите на опашка, преди да можете да влезете.

И докато базиликата Свети Марко несъмнено е най-известната църква в града, не позволявайте нейното злато да ви заслепи за другата велика религиозна архитектура. Можете да посетите базиликата Santa Maria della Salute, една от най-обичаните от венецианците или много древната Chiesa di San Zaccaria. 

2. Разходете се из многото пазари на Венеция

Разходката сред сергиите на вековния пазар Риалто определено е уникално и типично венецианско (и италианско) преживяване. Разделен на две секции, едната за плодове и зеленчуци (в Piazza delle Erbe) и другата за пресни морски дарове (в Loggia della Pescheria), пазарът се намира в района около моста Rialto, в sestiere San Polo. Същият район се превръща в страна на чудесата от коледни сергии и малки магазинчета, ако случайно го посетите по време на празниците.

Винаги можете да се отправите към Fondaco dei Tedeschi – някога склад за немски търговци, пристигащи в Serenissima, той е превърнат в модерен и елегантен мол. Качете се на терасата, за да се насладите на невероятна гледка към града – трябва да резервирате своя час, за да сте сигурни, че има достатъчно място, но всичко това е безплатно.

3. Отпуснете се в някой от парковете, площадите и градините на Венеция

Венеция може да не е първото име, което изниква в главата ви, когато си помислите за зелен град, но дори ако водата е основната му характеристика, Серенисима няма недостиг на паркове и градини, където да се отпуснете и да се насладите. Ако искате да добавите малко изкуство към изживяването си в парка, можете да изберете Giardini della Biennale и неговите тридесет павилиона, които обикновено са домакини на изложбите на Биеналето.

За някои наистина зашеметяващи гледки се отправете към Parco della Rimembranza. Потопете се в историята в Giardini Reali, планиран от Наполеон, докато най-добрият вариант за цял ден навън е Parco San Giuliano. 

4. Насладете се на фанфарите на регата

Какво друго бихте очаквали от град, чиито улици са канали, освен регати навсякъде? Те създават страхотна гледка и са отлично допълнение към всяко пътуване – и всичко, което изискват, е малко планиране.

Вероятно най-известната от всички регати е Regata Storica, която се провежда всяка година в първата неделя на септември. Разположен на Канале Гранде, той е разделен на две основни събития – исторически парад, съставен от десетки лодки и хора в старинни дрехи, и същинското състезание, което е разделено на няколко категории в зависимост от вида на лодката.

На всеки четири години Венеция е домакин на Regata delle Antiche Repubbliche Marinare – регатата на древните морски републики. Четирите състезатели са Венеция, Генуа, Пиза и Амалфи. Всяка от четирите морски републики е домакин на Regata delle Antiche Repubbliche Marinare.

След това има Vogalonga, със своите повече от хиляда участници всеки май, и Regata delle Befane в деня на Богоявление през януари, където гребците се обличат като Befana, подобна на вещица фигура от италианския фолклор, която носи сладкиши на децата в деня на Богоявление.

5. Потърсете странните места на Венеция

От само себе си се разбира, че уникален град като Венеция има някои също толкова уникални места, които обаче са скрити. Libreria Acqua Alta, например, има купища книги, скрити във вани и гондоли, за да се запазят в случай на acqua alta (буквално „висока вода“ на италиански). Освен това разполага със стълбище изработено от книги, което ви позволява да се насладите на красива гледка над каналите от високо.

След това можете да се отправите към Calle Varisco, най-тясната улица във Венеция, широка около петдесет сантиметра. Има и Ponte del Chiodo, последното свидетелство за това какви са били мостовете във Венеция - с по-големи стъпала и без балюстрада. Промяната в дизайна се случил, когато твърде много пияни жители паднали в каналите. 

И ако сте очаровани от гондолите, можете да потърсите един от малкото останали скери, където са ремонтирани, като Squero di San Trevaso. Въпреки че технически не можете да го посетите вътре, можете да паркирате от другата страна на канала и да наблюдавате как занаятчиите работят усилено, карайки гондолите готови да поемат отново към водата.

6. Потопете се в атмосферата на големи фестивали и събития

Венеция, разбира се, е синоним на Карнавал. Точната дата зависи от това кога се пада Великден, което определя Великия пост и от своя страна определя датата на Карнавала. Независимо от това, това е наистина спиращо дъха време за посещение, когато градът се изпълва с цветове, маски и екстравагантни костюми. Едно от основните събития на Carnevale е Volo dell’Angelo – полетът на ангела – когато изпълнител, висящ на въже, се спуска на площад Сан Марко от Campanile.

Друг страхотен венециански празник, който също е безплатен, е Феста дел Реденторе. Всяка трета неделя на юли градът се събира, за да отбележи края на ужасната чумна епидемия от 16-ти век с грандиозни фойерверки, които осветяват каналите – особено около района на остров Джудека.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин